La Blãjeni, tulnicul sunã la fel ca altãdatã
Ansamblul Tulnicul din comuna Blăjeni este un invitat permanent al spectacolelor de cântece şi dansuri populare din judeţ şi totodată, o emblemă a tradiţiilor locale. Talentaţii săi membri reuşesc să smulgă ropote de aplauze, iar uneori, chiar câte o lacrimă de pe chipurile celor ce-i privesc.
Fără vârstă
Înfiinţat în urmă cu câteva decenii, ansamblul a devenit foarte activ, mai ales în ultimii ani, susţinut fiind de autorităţile locale, care s-au îngrijit atât de o parte din deplasările acestuia, cât şi de crearea costumelor populare, care să respecte tradiţia locului. Membrii formaţiei se împart în două grupe. Obiceiurile tulnicăreselor continuă să fie transmise de la mame la fiice, ca o moştenire de preţ, iar din repertoriul tinerilor, nu lipseşte cunoscutul dans al căluşerilor (dans al celor care nu au încă 18 ani împliniţi şi care se juca înainte de plecarea flăcăilor la armată). Astfel, odată plecaţi pe drumul succesului, au fost găsite cele câteva persoane care cunosc încă bine meşteşugul straielor populare şi au fost rugate să lucreze costumele necesare, după modelul urmat de secole. Ceea ce puţină lume ştie însă, este că apariţiile pe scenele festivalurilor a mândrilor purtători ai acestor costume se susţin cu mari eforturi financiare. “Avem un responsabil cultural în comună, aflat în subordinea primăriei, care îşi dă silinţa ca lucrurile să meargă bine pe plan artistic. Ansamblul a fost plecat cu puţin timp în urmă, în Austria, iar anul trecut, în Italia, pentru a oferi reprezentaţii în cadrul unor evenimente de profil. În rest, a evoluat pe scenele din judeţ, la diferite manifestări la care a fost invitat. Anul trecut, copiii au obţinut locul I la concursul internaţional de creaţie Ecofest de la Simeria. Susţinerea lor, de-a lungul anilor, s-a realizat cu bani de la bugetul local al comunei, aşa sărac cum e el. Deşi e vorba de mult talent, ceea ce e puţin, reprezintă posibilităţile noastre financiare”, a menţionat viceprimarul din Blăjeni, Mircea Constantin Micu.
Cântecul tulnicului
Tulnicul este atât un nume, cât şi un instrument reprezentativ pentru ansamblul de la Blăjeni. “Încă din cele mai vechi timpuri, moţii au folosit tulnicul la semnalizarea incendiilor, inundaţiilor, invaziilor duşmane. A fost folosit, de asemenea, în timpul luptelor conduse de «Crăişorul Munţilor», Avram Iancu. Localnicii din Ţara Moţilor cunoş-
teau fiecare semnal şi de aceea se puteau înţelege comunicând cu ajutorul lui. Dacă bărbaţii s-au limitat la cele de avertizare, fetele şi femeile din ţinuturile moţeşti se întreceau, pe vremuri, în măiestria executării unor semnale cât mai complicate, reuşind uneori să redea chiar melodii cântate cu trompeta sau taragotul. Totodată, fetele de la munte încercau prin măiestria tulnicului să-şi atragă peţitorii. Sunt lucruri frumoase care ne caracterizează şi vrem să le transmitem atât nepoţilor, cât să le împărtăşim şi celor de pe alte meleaguri. Copiii din ansamblu cresc odată cu el, însă chiar dacă se îndreaptă către alte zări sau dobândesc alte preocupări, părăsindu-l, îşi pot duce şi transmite mai departe tradiţia. E lucru mare să avem această bucurie a perpetuării ei”, a subliniat Nicolae Raţ, primarul comunei Blăjeni.
este frumos