Categories: Comunitate

La Crişcior, bogăţia este doar pe hârtie

Cei un milion de lei, cât au însumat alocările bugetare din acest an pentru Primăria Crişcior, i-ar face invidioşi pe mulţi edili-şef din judeţ, însă primul om al locului, Ovidiu Furdui (foto), consideră că banii primiţi reprezintă un colac de salvare de care comuna avea nevoie, pentru a se ridica pe linia de plutire.
Greutatea liceului, pe umerii administraţiei locale
„Comparativ cu alocările de anul trecut,  care au fost în jur la 450.000 de lei, în acest an, am primit 1.000.000 de lei. În primul rând, avem un liceu pe teritoriul comunei noastre, cu 1.300 de elevi. Profesorii de aici ne-au dat în judecată şi au câştigat demersul, iar acum trebuie să le dăm banii pe abonamente, în mare parte. În plus, trebuie să înlocuim vechea centrală a liceului, cu una nouă. Cea veche consuma 250.000 de lei în fiecare sezon de iarnă, pentru combustibil şi cele necesare. Doar montând una pe bază de lemne vom putea reduce costurile la 50.000 de lei. De asta am primit bani mai mulţi în 2013, ca să reuşim şi noi să scăpăm cumva de datorii. Elevii nu sunt doar din comuna Crişcior, ci din toată zona. Pentru şcoala generală, există încălzire separată, pe lemn, şi consumă undeva la 10.000 de lei pe iarnă, însă problema era la liceu. Aveam şi arierate pe capul nostru, în valoare de peste 100.000 de lei”, a spus Ovidiu Furdui, primarul din Crişcior.
TVA-ul pentru proiecte, o altă problemă
Nici cu programele europene nu e de glumă. Banii vin, dar mai ai şi obligaţii. „Avem cofinanţări pe proiectele europene. La ora actuală, sunt în lucru cel demarat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro) şi centrul de informare turistică pe Măsura 313 (200.000 de euro). Ultima tranşă trebuie s-o asigurăm noi, apoi ne vin banii înapoi. Mai e şi TVA-ul care, deşi rambursabil, trebuie achitat în primă fază. Ultima tranşă a TVA-ului pentru proiectul pe Măsura 322 ajunge la 3.000.000 de lei, iar pentru proiectul accesat pe Măsura 313, ajunge la 150.000 de lei. Numai dobânzile la creditele din bancă ajung la peste 100.000 de lei”, a mai arătat edilul-şef. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

View Comments

  • te lauzi ca faci fel si fel dar in fond iti faci numai afacerile ,faci centru de informare turistica si tu nu stii ce potential turistic ai in zona ,ce vrei sa le arati blocurile din Gura Barza si Stadionul ? Banii ia-i mancat cu Iancu si clica si stadionul de 2 ani ieste o daramatura,la centru de informare deja au lucrat nu ma-i putin de 5 firme ,dar de fapt asa puteai sa-ti scoti si tu pareala ca doar nu iesti tu fraier sa nu-ti iei si tu partea ,dar speram ca cineva sa se autosesizeze sa vina sa-ti faca un control sa vedem cum scoti camasa.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago