ActualitateFlash

La doi ani de mandat, primarul din Orăştie şi-a făcut bilanţul

02 Ovidiu Balan Primar OrastieMagdalena Şerban

Vineri, a fost ceas de bilanţ pentru cei doi ani de mandat al primarului din Orăştie, Ovidiu Laurenţiu Bălan (foto). La întâlnirea cu jurnaliştii a luat parte şi Natalia Elena Intotero, deputat PSD care reprezintă zona Orăştiei, în Parlamentul României.

Locuinţe de necesitate, după 22 de ani
„Când am preluat mandatul, primăria avea datorii de 22 milioane de lei, reprezentând facturi restante, credite etc. Principalul obiectiv a fost acela  de a achita restanţele, dar şi de a realiza noi investiţii. În plus, şi spitalul avea datorii de circa 1.700.000 de lei. După ce s-a încercat stabilizarea activităţii, am trecut la modernizări. Astfel, am organizat deja licitaţiile pentru modernizarea a cinci străzi din municipiu, semnând un contract cadru în valoare de 8.000.000 de lei, pentru lucrări gen înlocuire de covoare asfaltice şi borduri, pe o perioadă de 2,5 ani. În anul curent, am alocat din bugetul propriu, 1.700.000 de lei pentru acest program. În prezent, peste 33 de utilaje se află în teren. Sunt multe lucruri pe care le-am realizat, însă amintesc doar o mică parte, cum ar fi extinderea iluminatului public, spaţii de joacă, iluminat ambiental, parcări, reabilitări de străzi şi clădiri, implementarea a şapte proiecte europene”, a declarat Ovidiu Laurenţiu Bălan. Edilul PSD a mai promis că va continua programul pentru construirea de noi locuinţe sociale provizorii. În aceşti doi ani de mandat de primar, s-au ridicat la Orăştie 48 de locuinţe de necesitate, singurele construite în ultimele două decenii, în municipiu.

Spitalul a fost salvat
„O altă problemă rezolvată a fost cea a Spitalului municipal, unitatea revenind pe lina de plutire, din punct de vedere financiar. Dacă la începutul lui 2013, deficitul său lunar era de 240.000 de lei, astăzi, în urma măsurilor manageriale şi a noului contract cu Casa de Sănătate, spitalul nu mai are probleme. Astfel, într-un an, noul manager al instituţiei şi-a atins obiectivele”, a precizat primarul Bălan, care a mai subliniat că prin creearea unui ONG, firmele de pe raza municipiului direcţionează impozitul pe profit către spital, banii fiind folosiţi pentru modernizări.

Pas Apa Prod, rămâne Goscom
Referitor la decizia ca municipiul să nu fie alipit proiectului Apa Prod, care prevede modernizarea cu fonduri europene a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în Hunedoara, Deva, Haţeg, Călan, Simeria şi Brad, edilul-şef a afirmat că motivele pentru care s-a ajuns să se refuze intrarea în această asociere ţin de mai multe aspecte, decizia fiind supusă la vot, în Consiliul Local. “Cei 15 colegi consilieri prezenţi la şedinţă, indiferent de culoarea lor politică, au votat împotriva intrării în această asociere. Dacă se aproba proiectul, câştigam anumite sume de bani pentru diverse investiţii de moment – de exemplu pentru staţia de epurare e nevoie de circa un million de euro, dar unele dintre ele nu erau obligatorii şi riscam să avem unele probleme. Spre exemplu, noi nu avem nevoie de o conductă de apă de la Haţeg la Orăştie, deoarece avem surplus de apă. Mai apoi, dacă am fi fost de acord, automat tariful apei pentru populaţie ar fi crescut. Apoi, am fi fost nevoiţi să renunţăm la societatea Goscom, aflată în subordinea CL Orăştie, pierzându-se astfel peste 100 de locuri de muncă. Aşa că nu se justifica acest lucru. Încercăm să găsim soluţii alternative pentru a moderniza conductele de apă, staţia de epurare şi canalizarea”, a adăugat primarul municipiului Orăştie.

Sunt bani la buget
“Avem sumele necesare pentru noi investiţii. Nu avem datorii mai mari de o săptămână, iar sumele de care vorbesc sunt acoperitoare la orice oră. De asemenea, în strategia de dezvoltare locală, sunt stipulate 40 de noi proiecte pentru care dorim să găsim surse de finanţare, mai ales fonduri europene”, a afirmat Ovidiu Laurenţiu Bălan. Acesta a mai arătat că primăria trebuie să scoată din buzunar circa 1.500.000 de lei pentru închiderea gropii de gunoi, în 2015. Totodată, a menţionat că două firme mari, de pe teritoriul Orăştiei, se dezvoltă şi urmează să-şi mărească capacitatea de producţie, asta însemnând noi locuri de muncă şi mai mulţi bani la bugetul local.

2 comentarii la „La doi ani de mandat, primarul din Orăştie şi-a făcut bilanţul

  • ”Edilul PSD a mai promis că va continua programul pentru construirea de noi locuinţe sociale provizorii”.

    Dacă tot locuințe de necesitate adică bărăci de 3/5 metri vrea să construiască, să construiască pe platoul din Dealul Pemilor până la pădure cu miile dar să-și bage neamurile lui în ele. Orașul ăsta nu are nevoie de barăci. Așa cred eu. Când ridică un bloc ANL cu 4 etaje atunci să-l felicităm. Până atunci lăsați-l să se laude singur.

  • Încercați să mai faceti ceva si pentru tineri înainte să mai plece pe capete din oras,avem un oras pustiu si trist….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura