La Gurasada, banii europeni sunt cheltuiţi cu folos
Gurasada, frumoasa comună de pe Valea Mureşului, se îndreaptă încet, dar sigur, pe calea modernizării şi dezvoltării. Edilii comunei fac acest lucru atât cu fondurile de la bugetul local, dar mai ales, cu banii veniţi prin programele europene.
O săptămână prolifică
Proiectul de atragere a fondurilor europene pe Măsura 322, declarat eligibil, începe să prindă contur. „Săptămâna aceasta se va semna contractul pentru finanţare, fiind definitivate toate procedurile. Proiectul integrat vizează realizarea unor obiective importante pentru locuitorii din satele Gurasada, Boiu de Sus, Câmpuri de Sus, Boiu de Jos, Vica, Runcşor şi are o valoare de 2,5 milioane de euro. Astfel, pe bani europeni, se va face o serie de lucrări în ceea ce priveşte modernizarea drumurilor comunale, renovarea Căminului Cultural din satul Boiu de Sus, înfiinţarea unui Centru After School în centrul de comună, precum şi asigurarea costumelor populare pentru formaţia locală de dubaşi, cu o tradiţie de câteva decenii. „Se pare că vom avea un final de an cu rezultate consistente, ceea ce nu poate decât să ne bucure“, spune Silviu Nan (foto), primarul comunei Gurasada.
Tot în aceste zile, va fi predată pentru execuţie şi lucrarea ce însumează reparaţii capitale la Şcoala Generală din Gurasada, la baza investiţiei aflându-se programul derulat prin Banca Mondială. Cei aproximativ 400.000 euro vor susţine reparaţiile la acoperişul şcolii, înlocuirea geamurilor, a pardoselii, grupuri sanitare noi şi toate dotările necesare pentru o şcoală de nivel european.
Lucrările pentru alimentarea cu apă a satelor Gurasada, Gothatea şi Câmpuri Surduc, începute pe baza Ordonanţei nr.7, se află la final. „Putem spune că este un proiect realizat în proporţie de 99 la sută. Acum, ne aflăm în stadiul în care se fac verificările necesare şi perfecţionarea pe ici pe colo, unde este cazul. Urmează să vină în teritoriu cei de la Apa Prod” , precizează edilul şef al comunei Gurasada.
Planuri cu „buget de criză“
Cu toate că există emoţii în ceea ce priveşte „restul“ de buget de la sfârşit de an, administraţia locală îşi pune mari speranţe că va putea „rupe“ ceva şi pentru reparaţiile atât de necesare la Căminul Cultural din satul Câmpuri de Sus. „Vine iarna şi nu se ştie cât de grea va fi. Vânt, cu siguranţă vom avea şi odată cu el, vom avea şi grija că acest acoperiş va ceda. Tocmai de aceea, avem în vedere ca până la sfârşitul anului, să ne organizăm cumva bănuţii, pentru a susţine şi acest cămin. Vom vedea ce se va putea face”, ne mărturiseşte Silviu Nan, primul gospodar al comunei Gurasada.