La Hărău, se poartă verde
Magdalena Șerban
Fie că e vorba de ecologizare și acțiuni specifice, fie de solicitarea a două microbuze școlare nepoluante, la Hărău s-a dat undă verde pentru protecția mediului.
Trebuie schimbate
„Am făcut cerere, prin Inspectoratul Școlar, pentru două microbuze electrice, noi. Am depus un proiect și pentru stații electrice de încărcare (cu două puncte în localitatea principală), prin Agenția Fondului pentru Mediu, dar am înțeles că va fi alocată o stație specială de încărcare, la pachet cu microbuzele, adică doar pentru acestea și trebuie amplasată la școală. Sunt fonduri europene nerambursabile obținute de Ministerul Educației, nu implică vreo contribuție de la bugetul primăriei, așa că cea mai mare greșeală ar fi fost să pierdem ocazia de a le accesa. Momentan, cei mici sunt transportați către unitățile de învățământ din raza teritorială (apoi retur) cu două microbuze cu o vechime de peste șapte ani. Au și acestea limitele lor, kilometri deloc puțini, iar uzura e din ce în ce mai mare. E normal să fie înlocuite. Iar dacă se poate cu astfel de microbuze nepoluante, e și mai bine. Apoi, va trebui să asigurăm cheltuielile cu piesele de schimb, cu șoferii și cu încărcarea. Problema noastră ține de rutele în afara comunei, adică la liceele din Deva și Simeria. Nu-i putem sprijini pe acești elevi care fac naveta, dar pe viitor, după ce vom primi noile mijloace, ne dorim să le oferim ajutor pentru asta. Deocamdată, ei merg cu transportul în comun și li se decontează deplasările, dar orarul nu se potrivește cu al lor, nici dimineața, la plecare, și nici după prânz, la întoarcere. Orele nu sunt deloc potrivite, ceea ce înseamnă timp pierdut, oboseală și neconcordanță”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.
Unii da, alții ba
Iar pentru că Luna Curățeniei a rulat peste tot în județ, la Hărău a fost marcată printr-o acțiune specială a copiilor, în teren, iar administrația a trecut la o activitate mai aprofundată, pe lângă beneficiarii de ajutor social, din echipa care a adunat deșeuri din diverse zone făcând parte cei de la Serviciul de Gospodărire Publică din cadrul autorității locale. ,,Tematica a fost comună, dar efectuată separat. Cei mici au avut ocazia să vadă ce înseamnă să fii responsabil, unit cu cei din jur și respectuos cu natura care trebuie protejată, nu batjocorită. Păcat că operatorul de salubritate nu și-a asumat lecția asta, deoarece am avut necazuri de la bun început. Nu și-au făcut datoria, începând de la încheierea contractelor și până la împărțitul de pubele și saci de colectare selectivă (galbeni și albaștri). Nu toată lumea a primit, oamenii nu au în ce aduna selectiv așa că pun gunoiul la grămadă. Nu ei sunt vinovați, ci societatea prestatoare. Însă ce le pasă, deoarece noi plătim în funcție de cantitatea colectată și dusă la deponeu. Nu primăria trebuie să facă această colectare selectivă, ci ei ar trebui. Prin absurd, să zicem că am refuza să mai plătim, dar tot noi avem de tras. În momentul în care am vrea să depunem solicitări de finanțare pentru fonduri de mediu, nu reușim dacă nu suntem cu zero datorii. Am pățit-o chiar anul trecut când a trebuit să achităm 4.500.000 de lei pentru ultimii trei ani. Cu cei de dinainte nu am avut asemenea probleme. Dacă de la început nu se fac lucrurile corect, așa se merge și pe parcurs. Pe noi ne interesează ca fiecare să-și ia în serios activitatea”, a mai afirmat edilul.