Haţeg este unul dintre oraşele hunedorene a cărui cârmă administrativă a fost preluată de un primar nou, care deşi a venit cu alte perspective, nu vrea să renunţe la ceea ce s-a dovedit bun pentru comunitate. O veche tradiţie pe care urmăreşte să o continuie este cea a cadourilor oferite copiilor urbei, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Moş Crăciun va fi darnic în acest an, însă greu de văzut, de colindat şi de îmbrăţişat.
Peste 500 de tablete şi 250 de laptopuri
„Vom oferi cadouri prichindeilor de la creşă, grădiniţă şi până la clasa a IV-a. Sunt circa 800 de pachete destinate tuturor preşcolarilor şi şcolarilor care frecvenţează instituţiile noastre de învăţământ, indiferent dacă sunt din Haţeg sau din localităţile arondate oraşului. Nu trebuie să existe discrepanţe. Asta ne dorim. Darurile sunt ambalate şi trimise în cutii, pe categorii de vârstă, astfel încât să eliminăm orice risc ce se poate ivi chiar şi la simpla manevrare şi împachetare. Cred că o să solicităm ajutorul educatorilor/învăţătorilor în ce priveşte distribuirea lor“, a spus Adrian Puşcaş (foto), noul primar al oraşului Haţeg.
Tot în vederea asigurării unui sprijin real în ce priveşte elevii, administraţia publică a accesat Programul Operaţional Competitivitate (POC), urmând ca din bani europeni să fie achiziţionate 500 de tablete, 250 de laptopuri, 60 de table inteligente şi 60 de routere wireless. Documentaţia a fost depusă încă din prima zi de deschidere a sesiunii. Astfel, toată lumea va putea urma cursurile online, fără să existe şi cel mai mic pericol de abandon şcolar.
O uşoară reajustare a taxelor şi impozitelor locale
Vesti bune vin şi despre încasări, deşi este un an pandemic, oamenii încercând să nu rămână datori la stat. ,, Cu colectarea taxelor şi impozitelor nu se anunţă probleme, gradul de încasare depăşind deja 90 la sută. Nici pe partea de recuperare a amenzilor auto nu putem spune că stăm rău. În concluzie, nu e nimic spinos la acest capitol bugetar, ceea ce ne bucură. Cu acest prilej, aş vrea să le mulţumesc pentru conştiinciozitate celor care şi-au drămuit banii, încât să nu ajungă restanţieri. Şi dacă tot am abordat acest subiect, trebuie să specific că din 2021 se va aplica o mică majorare a grilei de calcul a taxelor şi impozitelor, în cazul persoanelor fizice (apartamente, clădiri rezidenţiale, nerezidenţiale etc). Era practicată valoarea minimă, deci se impunea o uşoară actualizare la vremurile în care trăim. Cert e că nu se va resimţi puternic în buzunarul unei familii. Pentru exemplificare, aş spune că va fi o creştere cu maximum 20 de lei pentru un apartament de dimensiuni medii. Pentru noi, ca administraţie publică, orice venit contează. Bugetul propriu stă în principal la baza cofinanţărilor necesare la proiectele investiţionale câştigate din fonduri europene sau pe filieră guvernamentală, a întocmirii studiilor de fezabilitate, a suportării cheltuielilor considerate neeligibile, a avizelor ce trebuie obţinute etc. Pentru lucrările de anvergură încercăm să atragem cât mai mulţi bani europeni nerambursabili.
Principalele obiective ale acestui mandat
Una dintre priorităţile noastre o constituie înfiinţarea asociaţilor de proprietari pentru a putea realiza anveloparea blocurilor din oraş. Am vizat circa 20 de blocuri. Reabilitarea (cea termică, înlocuirea ţevilor unde situaţia o cere, a tâmplăriei etc) se face cu finanţare de la Uniunea Europeană. Momentan suntem în proces de implementare cu a doua asociaţie. O altă prioritate rămâne drumul de centură pe care dorim să-l preluăm în administrare de la Compania Naţională de Drumuri, în vederea amenajării centrului oraşului şi a creării unor locuri de parcare. De asemenea, sperăm ca în mandatul acesta să reuşim să facem o extindere a reţelei de gaz în Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, precum şi în zonele în care nu există. Vizăm să obţinem tot fonduri de la UE. Acum suntem în faza de studiu de fezabilitate“, mai precizează edilul-şef al oraşului Haţeg.
Referitor la investiţiile aprobate de către noua conducere locală, toate demarate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), una dintre ele are ca obiectiv modernizarea şi dotarea spitalului din localitate, alta ţine de modernizarea şi dotarea Şcolii Generale Aron Densuşianu şi o a treia are ca scop reabilitarea faţadei Colegiului Naţional I.C Brătianu. Totodată, în funcţie de noul PNDL (III) ce se lasă aşteptat, dar şi de noile axe europene ce vor fi puse la bătaie, investiţiile vor continua.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…