Un important agent economic din Haţeg şi-a lărgit linia de producţie, iar un altul va da drumul unei noi investiţii, începând cu anul viitor. Totodată, în 2017 se speră să se limpezească apele şi cu construirea unei fabrici de biciclete, până acum pusă sub semnul întrebării din cauza neacordării ajutorului de stat, în ciuda faptului că investitorul privat a concesionat terenul fabricii şi a plătit deja taxele aferente.
Cablaje şi fructe congelate
“Un prim exemplu ar fi societatea SEWS, care se ocupă cu producţia de cablaje pe platforma fostei fabrici de bere Haţegana. După cum se ştie, fabrica de bere a fost închisă în anul 2010, moment în care Haţegul a decăzut foarte mult din punct de vedere economic, pierzând unul dintre cei mai mari angajatori din zonă. Momentan, firma SEWS activează cu 410 salariaţi şi mai are disponibile încă 50 de locuri de muncă. Beneficiarii producţiei sunt grupurile Mercedes şi Renault. Cei de la SEWS au închiriat o suprafaţă de 3.000 metri patraţi, adică cuantumul a 10 procente din spaţiul total, deţinut de platforma industrială (30.000 de metri pătraţi). Ce mai vreau să subliniez e că mai există un investitor care va porni o afacere, însă în februarie 2017. Acum se lucrează la hala aferentă fabricii destinate fructelor de pădure, fiind cumpărată o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, în cadrul căreia vor fi prelucrate alimente congelate, destinate exportului. Investiţia de aici este de circa un milion de euro, iar prima parte se va finaliza la începutul anul viitor, urmând ca pe parcurs să fie implementată în întregime. Din punct de vedere al personalului, societatea ar avea nevoie de 80-100 de angajaţi”, a precizat Marcel Goia, (foto), primarul oraşului Haţeg.
Producţia de biciclete, deocamdată în impas
Pe de altă parte, mai trebuie amintiţi şi alţi posibili investitori care s-au interesat de oferta zonei. Cei cu fabrica de biciclete nu au renunţat nici ei la idee, achitând, în continuare, concesiunea aferentă terenului, cu toate că până în acest moment nu au beneficiat de ajutorul de stat solicitat şi prin urmare, nu au putut să demareze investiţia. “Asta ar implica noi locuri de muncă (s-a estimat un număr de 950), precum şi venituri la bugetul local. Compania NextCity a cerut însă un ajutor de la statul român pentru demararea investiţiei şi a fost refuzată. A solicitat din nou ajutorul şi, am înţeles de la reprezentanţii ei, că va căuta şi alte surse de finanţare pentru a susţine o parte a proiectului a cărui valoare ar ajunge la 25 de milioane de euro. Ne dorim să demareze acest proiect cât mai repede, dar nu depinde de noi. În prezent, societatea respectivă lucrează la modificarea şi micşorarea proiectului, până la 300-350 de angajaţi”, a mai spus Marcel Goia.
Nu munceşti, nu primeşti
Potrivit aceluiaşi primar, o mare problemă a angajatorilor o constituie forţa de muncă. Cu toate că există cazuistică socială stufoasă şi mulţi şomeri în oraşul pe care îl conduce, o parte din aceştia nu se arată prea interesaţi să muncească. Aşa că administraţia locală s-a gândit să pună în aplicare sancţiuni, ca o consecinţă a lipsei de interes. “Asistaţii social care beneficiază de ajutor, dar nu îşi
prestează orele de muncă în folosul comunităţii, sunt pedepsiţi cu desfiinţarea dosarelor, iar cantina socială ce le asigură câte o masă caldă gratuită copiilor proveniţi din aceste familii cu probleme de ordin social nu îşi mai primeşte porţiile, fiindu-i sistată posibilitatea de frecventare. Aici, zilnic sunt hrăniţi circa 40-80 de copii. În momentul de faţă avem în evidenţă 70 de dosare sociale, în creştere comparativ cu 2015”, a mai precizat edilul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Bai Marcele, mai las-o balta cu locurile de munca in campanie.
Sa n-o mai zici si p-aia cu bicicletele ca-ti spun astia Pinocchio.
Tu ai macar putin habar ce conditii sunt in "fabricile" din orasul tau vis-a-vis cu vestitul minim pe economie ?!?
La toate "coardele" (apropiate PNL istilor) le dati fonctii publice sau prin companii, iar pe fraieri ii ametiti cu "locuri noi de munca" in campanii.
Cand oi ajunge tu in parlament Hategul va fi sat, nici macar comuna.
Bai nesimtitule du-te tu si lucreaza in conditiile alea,cum sa obligi oamenii sa lucreze in asemenea conditii si pe un asemenea salariu?Cel mai bun sfat pentru cei care pot pleca sa plece din Hateg si sa isi caute loc de munca in alta parte aici devine sclavie pe fata.
Si cu copiii ce ai? de ce sa nu le mai dai o masa pe zi? ii trimiti la munca si pe ei?