La Lelese, banii europeni ajung cu folos
Subvenţiile oferite de APIA pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică, le-au făcut cu ochiul localnicilor din Lelese. Aşa că, deşi populaţia comunei nu este una numeroasă, dosarele pentru finanţare sunt mai multe decât în rândul localităţilor mari din judeţ.
„Pe ramura agriculturii ecologice, au aplicat în jur de 70 de persoane. Au optat fie pentru culturi vegetale, fie pentru produsele animaliere. Unii au trecut deja în anul doi de monitorizare de către APIA, iar alţii sunt chiar în anul trei. Atunci când a apărut această oportunitate, le-am pus oamenilor la dispoziţie un autobuz, ca să meargă la APIA şi să-şi ducă documentaţiile. Se ştie că după perioada de conversie, se poate începe vânzarea de produse ecologice. Urmează deci, ca după cei trei ani în care au fost susţinuţi financiar de APIA, fiecare să-şi dezvolte piaţa de desfacere. La finalul conversiei, operatorii sunt certificaţi în domeniu”, spune Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese.
Potrivit acestuia, pe Măsura 141, pentru fermele de semi-subzistenţă, au aplicat 12 oameni, iar la tineri fermieri există doar unul, care s-a orientat către creşterea albinelor. Dar nici administraţia locală nu stă pe loc în atragerea de fonduri UE. „Avem depus pe GAL-ul Microregiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor, un proiect ce vizează modernizarea şi dotarea căminului cultural din Lelese. Proiectul nostru, alături de cele ale altor colegi, a intrat, nu demult, în sistemul de reevaluare naţională, dar nu a fost nici o problemă, fiind declarat eligibil şi finanţabil. Suma aferentă investiţiei nu e una mare – 45.000 de euro, dar pentru noi înseamnă mult”, arată primarul comunei.