Categories: Comunitate

La Lelese, tradiţia colindelor a rămas vie

Magdalena Şerban

Administraţia comunei Lelese a schimbat tactica în ce priveşte darurile oferite copiilor, de Crăciun. Nu pentru că aşa a vrut, ci a fost nevoită, ca să excludă problemele ulterioare. Pe de altă parte, tradiţia colindatului a rămas neatinsă, iar lumea petrece ca pe vremuri, obiceiurile fiind duse mai departe mai bine ca oriunde.
„De vreo 10 ani am renunţat să le mai dăm pachete copiilor, cu ocazia Crăciunului. Primesc numai aceia care vin să colinde la primărie. Am ajuns la practica aceasta, deoarece ne-am trezit că dacă am dat la unii, care chiar locuiesc aici, a trebuit să le dăm tuturor, inclusiv celor veniţi în vacanţă la bunici, prietenilor lor ori celor care sunt plecaţi în alte părţi. Vă daţi seama că în total suntem circa 400 de suflete, dar a trebuit să oferim 600 de pachete, în condiţiile date. Aşa că a ieşit scandal. Când am împărţit darurile, a vrut toată lumea. Ba pentru fratele de la Braşov, ba pentru nepoţii de la Timişoara, şi uite aşa. Prin urmare, am ales calea înţeleaptă. Nu am vrut necazuri de nici un fel“, a arătat Ciprian Achim (foto), primarul comunei Lelese.
Acesta a spus că aşteaptă cetele de colindători, an de an fiindu-i călcat pragul casei de mulţi promotori ai tradiţiei. „E frumos să vezi curtea plină de bucurie. Sunt mulţi vârstnici care nu se prea mai pot deplasa, iar cei mici vin în vacanţă cu colegi de-ai lor şi ies la colindat. Sunt întrebaţi care al cui e, din ce capăt sau zonă a satului provin, bătrânii le ştiu povestea părinţilor şi se leagă socializarea. Toată lumea colindă, cu mic, cu mare. Încă se mai dau bani, dar se adună şi cârnaţi, carne, vinars şi facem apoi chef la cămin cu cele primite. Ne adunăm acolo (adulţii) şi ne punem pe petrecut. Niciodată eu nu plec din Lelese de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru mine e lucru sfânt“, a afirmat Ciprian Achim.
Legat de 2019, îl consideră un an bun, cu investiţii majore şi îndelung aşteptate, dar care au venit la pachet cu multă presiune psihică. „Avizările ne-au suprasolicitat pe toate liniile. Am dat drumul la trei programe extrem de importante, iar finalizarea lor va însemna că nu vom mai avea nici un drum neasfaltat în comună (cel judeţean nu ne aparţine, nefiind în administrarea noastră). Au fost şi alte proiecte şi vor mai veni. Nici bugetar nu am stat rău, beneficiind de alocări, dar vom vedea ce ne rezervă 2020. Sănătoşi să fim“, a spus primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago