La medic, doar cu programare şi pe bani
Livia Botici
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara protestează împotriva noului contract cadru, care prevede scăderea la jumătate a veniturilor medicilor de familie. Aceştia ameninţă cu proteste, dacă respectivul contract va intra în vigoare.
Coplată de la 1 aprilie
Începând cu luna viitoare, toţi cei care vor dori să meargă la medicul de familie vor fi nevoiţi să-şi facă programare. Astfel, înainte cu 24 de ore, pacientul va trebui să sune la cabinet iar medicul va decide cât de urgentă este problema sa, şi îi va face programare în funcţie de gravitatea situaţiei. De asemenea, fiecare vizită la medicul de familie va fi plătită cu 5 lei, dar pensionarii, şomerii şi elevii vor fi scutiţi de această taxă. Întâlnirea cu bolnavul va dura maximum 15 minute, şi nu mai mult de 20 de pacienţi în fiecare zi. De asemenea, programul la cabinet al medicilor de familie va fi crescut de la cinci la şapte ore, munca de teren fiind făcută în timpul liber şi remunerată de pacient cu 15 lei.
Tot 50 la sută scădere
Medicii acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu i-a consultat la elaborarea proiectului şi că a introdus prevederi, care sunt imposibil de realizat, fără ca aproape jumătate din cabinetele medicilor de familie să-şi închidă porţile. „CNAS impune în mod abuziv acest contract cadru. Era normal ca fiecare parte implicată să participe la elaborarea proiectului. Noi, cei vizaţi de schimbări, nu am fost consultaţi în legătură cu absolut nimic. Dacă anul trecut, prin contractul vechi, veniturile cabinetelor medicale au scăzut cu 50 la sută, cel nou (n.r. contractul) le va scădea din nou la jumătate. Sunt sigur că foarte multe cabinete medicale se vor închide, deoarece este imposibil să lucrezi în astfel de condiţii. Cu certitudine, vor exista proteste de amploare, este jalnic ce se întâmplă”, spune Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara.
Sistem nefuncţional
Potrivit noului contract cadru, CNAS nu va mai garanta veniturile medicilor. „Cabinetele medicale care nu au pe listele lor 1.000 de pacienţi asiguraţi, nu au cum să încheie contracte cu CNAS, ceea ce înseamnă că pacienţii acestora nu vor mai putea primi reţete compensate, gratuite sau consultaţii fără bani. Singurul scop al acestui contract este economisirea la sânge, dar să ni se prezinte adevărul, nu să ne spună că vor să eficientizeze sistemul. Oricum, sistemul este o mârţoagă, iar Ministerul Sănătăţii este proprietarul ei, care îi dă să mănânce fân, crezând că aşa îl va face pur-sânge, dar nu reuşeşte decât să-l înfometeze”, declară Alexandru Negruţiu, secretar al Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara.
O nemernicie care baga mana de 2 ori in buzunarul populatiei . Acest fapt ,impreuna cu disponibilizarile masive , constituie un adevarat GENOCID .
Ceausescu e mic copil pe langa actualii guvernanti .
NOROC BUN TUTUROR , MAI PUTIN HOTILOR , LINGAILOR , LASILOR , LICHELELOR SI CORUPTILOR !