Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antexplozivă – Insemex Petroşani aniversează şapte decenii de existenţă. Pe lângă recunoaşterea şi aprecierea internaţională, numele instituţiei este strâns legat de cele mai dificile expertize tehnice făcute în România, aşa cum sunt cea de la Maternitatea Giuleşti, cea de după exploziile de la minele din Valea Jiului sau tragedia din clubul bucureştean Colectiv.
„Avem în vedere organizarea unei manifestări speciale, care să se desfăşoare concomitent cu Simpozionul Internaţional de Securitate şi Sănătate în Muncă – SESAM, ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Obiectivul nostru a fost, este şi va rămâne unul de promovare la nivel naţional şi internaţional, prin participarea la diverse întruniri de prestigiu, congrese, conferinţe şi alte manifestări, astfel încât să ne dezvoltăm în permanenţă atât pe plan ştiinţific cât şi comercial. Atenţia noastră sporită se îndreaptă asupra asigurării bunelor condiţii de desfăşurare a activităţii menite să sprijine salvarea de vieţi în subteran şi la suprafaţă. De asemenea, ne dorim să extindem portofoliul acreditărilor domeniilor noastre de lucru, dar în egală măsură şi agenda contactelor stabilite peste graniţele ţării, menţinând poziţia câştigată de institut, de-a lungul anilor. Mulţumesc tuturor celor care au activat aici, clădind bazele construcţiei de astăzi. Le mulţumesc colegilor mei, întregului colectiv, pentru munca dedicată şi rezultatele notabile, materializate sub formă de numeroase premii şi medalii de aur şi argint câştigate pe urma invenţiilor cu un impact major în eliminarea riscului producerii de accidente în câmpul muncii. Aş vrea ca toate visele dumneavoastră – studiile, proiectele şi planurile la care lucraţi – să devină realitate, pentru binele nostru, al tuturor. La Mulţi Ani, Insemex!“ a fost urarea adresată de dr. ing. Artur George Găman (foto mic), directorul general al Insemex Petroşani.
Promotor al României
Trebuie spus că institutul a luat fiinţă în anul 1949 sub denumirea de „Staţia de Cercetări pentru Securitatea Mineră“ ca filială a I.C.E.M.I.N. Bucureşti, iar din 2006 a fost transformat în institut naţional de cercetare şi dezvoltare. Activitatea desfăşurată în laboratoarele de la Petroşani a fost recunoscută şi atunci când institutul s-a aflat în coordonarea Ministerului Economiei, dar şi acum, când Insemex se află în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale. Prin cercetătorii săi, deţine numeroase medalii şi titluri obţinute la saloane de profil din ţară şi din străinătate. Cele mai multe invenţii sunt destinate să salveze vieţile celor care muncesc în medii periculoase. Inclusiv anchetele procurorilor şi ale poliţiştilor din România, în cazul unor dezastre, cum ar fi explozii sau chiar incendii, se bazează foarte mult pe expertizele tehnice întocmite de către cercetătorii din Valea Jiului. De subliniat faptul că evaluarea realizată de profesori din ţări europene i-a adus calificativul A, care îl situează printre cele mai bune institute de cercetare-dezvoltare din ţară. Activitatea este recunoscută şi peste hotare, dovadă stând acreditările obţinute de la Comisia Europeană, dar şi contactele pe care unitatea le are cu ţări europene şi nu numai.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…