Deşi aflat la primul său mandat, singurul primar din judeţul Hunedoara de pe lista PNG-CD-ului, Leorean Casian Voina (foto), a realizat în trei ani de administraţie locală, cât alţii într-o viaţă.
Biserici renovate
De-a lungul vremurilor, oamenii şi-au găsit alinarea sufletului în credinţă, iar în rugăciunile lor, era cuprinsă şi biserica şi mai marii acesteia. Acum, ruga le-a fost ascultată şi cineva s-a gândit să nu le lase de izbelişte lăcaşele de cult, ci să le renoveze aşa cum trebuie. „Cu ceva timp în urmă, s-a sfinţit biserica ortodoxă «Pogorârea Sfântului Duh» din satul centru de comună, nemaifiind sfinţită din anul 1965, deoarece tot de atunci, nu a mai avut parte de lucrări de reabilitare. Au fost înlocuite geamurile, podelele, acoperişul şi s-au făcut mici retuşuri acolo unde a fost cazul. Totul s-a realizat din bugetul local. Tot de curând, s-a mai sfinţit o biserică penticostală, cea din satul Nandru, localitate în care sunt 15 familii de cult penticostal. Au fost înlocuite podelele, s-a zugrăvit în interior, s-a izolat exteriorul, s-a vopsit turnul etc. De asemenea, mai avem un lăcaş de cult în satul Josani, a cărui reabilitare este finalizată şi urmează sfinţirea, în 11 decembrie. Ne-am concentrat, pe cât s-a putut, să punem la punct lăcaşurile sfinte, în acest an. Pe teritoriul comunei avem opt biserici ortodoxe şi una penticostală”, a pecizat primarul Leorean Casian Voina.
Pod nou şi cămin modern
Pentru că taman în faţa primăriei din Peştişu Mic, podul era precum acela din vestitul cântec, adică mai avea puţin şi-l lua apa, s-a căzut de acord să se facă unul nou. De o săptămână, au fost finalizate lucrările începute de nici două luni. Cel vechi a fost demolat şi s-a construit totul de la zero, pentru ca trăinicia obiectivului să fie asigurată. Tot proaspete sunt şi alte investiţii. „Am terminat lucrările de reabilitare la Căminul Cultural din Valea Nandrului, începute de acum o lună. Acestea au implicat zugrăvit, placare cu gresie şi faianţă, înlocuire a uşilor şi geamurilor cu unele din termopan şi anularea efectivă a suprafaţei destinate scenei, pentru a se mai mări spaţiul. Am mai transportat zgură către unele sate, pentru nivelarea drumurilor comunale. Avem multe lucruri realizate, însă le vom arăta într-o următoare ediţie a ziarului”, a spus în încheiere, primarul din Peştişu Mic.