La Răchitova se lucrează pe mai multe fronturi
Ieri, au fost doar proiecte, astăzi, încep să se finalizeze obiectivele. Cam aşa se implementează planurile de investiţii la Răchitova.
Două proiecte în lucru, două în aşteptare
Patru proiecte au fost depuse prin Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), în vederea finanţării renovării a tot atâtea cămine culturale din comună. Fiecărui proiect i-au fost atribuiţi 60.000 de lei, la care se adaugă cofinanţarea suportată de bugetul local. Vestea de la începutul anului a fost că doar două dintre acestea, destinate căminelor culturale din Boiţa şi Răchitova, se pot bucura de finanţare. Edilii nu au stat însă cu mâinile în sân, iar contestaţia pentru celelalte două proiecte ce vizau căminele culturale din Ciula Mică şi Vălioara, a fost depusă pentru sesiunea din această lună.
„Am început deja lucrările de reabilitare la căminele culturale din satele Boiţa şi Răchitova. La cel din Răchitova a fost montată tâmplăria PVC la uşi şi ferestre, tavane false, iar şirul renovărilor va continua cu reabilitarea acoperişului, când frigul va mai pleca de pe la noi. La Căminul din Boiţa, lucrările sunt mai avansate. De curând, mai precis pe 31 ianuarie, am mai depus la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), pentru modernizarea căminului cultural din Răchitova şi totodată, pentru primărie, încă două proiecte, în vederea achiziţionării şi montării a câte unui sistem de încălzire pe bază de cazan cu peleţi. Fiecare proiect are o valoare de 15.000 de euro”, spune Eugen Dorel Băiconi (foto), primarul comunei Răchitova.
„Finalizăm ceva, începem altceva”
Şcoala Generală din Vălioara a avut parte de un amplu proces de modernizare. “Urmează montarea unui hidrofor, pentru a se putea folosi grupurile sanitare. Lucrările au fost începute mai demult, dar cu mare trudă şi demarându-le bucată cu bucată, au ajuns acum într-un stadiu avansat, apropiindu-ne de finalizare. De asemenea, ne mai îndreptăm atenţia către bisericile din Ciula Mare şi Răchitova, pentru care vrem să depunem, la Ministerul Culturii şi Cultelor, un proiect de reabilitare, în care ne punem mari speranţe. Poate vom reuşi să finalizăm şi baza sportivă. Sunt optimist din fire, ceea ce mă ajută să cred că tot în acest an, vom începe şi lucrările de alimentare cu apă şi introducere a canalizării în comună, pentru care sunt depuse proiecte necesare”, mai precizează Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei Răchitova.