Asistaţii sociali sunt o veşnică preocupare pentru edilii din Râu de Mori. Ajunşi la un număr considerabil, peste 200, nu toţi par să înţeleagă că pentru banii ce li se cuvin, prin prisma problemelor sociale, mai trebuie să-şi parcurgă şi orele de muncă stabilite, conform legislaţiei în vigoare.
S-au alocat mai puţini bani în 2010
„Anul trecut, nu s-au primit banii pentru lunile noiembrie şi decembrie. A fost o situaţie mai complicată. Am avut chiar şi un control de la Finanţele din Deva, pentru că am fost suspectaţi că ar fi existat o deturnare de fonduri, ceea ce s-a dovedit a fi neadevărat. Problema a fost că s-au primit bani pentru asistaţii sociali, însă nu suficienţi, ceea ce a atras automat, respectiva descoperire de 34.000 de lei, pentru cele 170 de persoane aflate în evidenţele noastre, la vremea respectivă. Nici în zi de azi, nu s-a remediat problema. Oamenii nu înţeleg că nu avem cum să punem noi, din bugetul local al primăriei, aceşti bani. Nu se poate face aşa ceva. Primăria este doar un instrument de plată, banii venind de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Hunedoara”, a precizat Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Nici legislaţia nu-i tocmai bună
Pentru a organiza şi monitoriza mai uşor activitatea asistaţilor, primarul a făcut ordine şi disciplină. „Am stabilit sectoare şi responsabili pentru fiecare în parte. Legislaţia ar trebui schimbată, pe alocuri, pentru că nu este gândită individual şi asta nu e bine. Spre exemplu, avem cazuri sociale plătibile, atât soţul, cât şi soţia. Doamna este bolnavă, nedeplasabilă (cu un picior amputat), iar soţul are mari probleme cu băutura. Din cauza lui, pentru că nu-şi respectă orele de muncă, nici dumneaei nu mai beneficiază de ajutor bănesc. Ar trebui să existe posibilitatea ca soţul să fie exclus din dosar. Un alt exemplu îl constituie familiile ce au în întreţinere copii. Din ajutorul social cuvenit, li se scade valoarea burselor copiilor. Un lucru bun îl constituie posibilitatea să se acorde acel mic ajutor de urgenţă (spun mic, pentru că sumele sunt modice), pe baza unei anchete sociale şi medicale, în prealabil. Tot la rubrica de probleme, vreau să amintesc că oamenii uită să-şi ia adeverinţele lunare obligatorii, de la AJOFM sau să-şi aducă declaraţiile de venit, trimestriale şi apoi, se întreabă de ce îşi pierd banii. Ba mai mult, în unele cazuri, nu ştiu să citească sau nu ştiu să-şi completeze formularele de declaraţii, ceea ce implică personal din primărie să-i asiste. În cazul persoanelor cu handicap, (însoţitorii acestora, 36 la număr) vom avea mari probleme, pentru că vom rămâne descoperiţi cu plata pe patru-cinci luni. Banii sunt cu 40 la sută mai puţini decât ar trebui. Sperăm să se rezolve printr-o rectificare de buget, pentru că avem şi cazuri extrem de grave”, a mai subliniat primarul din Râu de Mori.
O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…
Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…
Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lămpașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…
Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…
Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…
View Comments
bine ca sunt bani sa platiti(3-400 lei pe luna) asa zisi fotbalisti de liga a 4a, expirati si la o varsta aproape de pensionare, adusi de prin toate colturile judetului, iar copiii din rau de mori sa joace pe maidane. ce mai primar!