Categories: Comunitate

La Sanatoriul din Geoagiu se strânge cureaua, dar bolnavii nu suferă

Magdalena Şerban

Cu o capacitate de 230 de paturi, grupate în 115 saloane, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu îşi continuă tradiţia medicală începută în anul 1904. Peste 1.500 de bolnavi îi calcă pragul anual, pentru internare. Dar cu toate acestea, ca peste tot în ţară, cureaua trebuie strânsă în 2013, bugetul contractat cu Casa de Sănătate fiind unul mai redus.   

CJAS dă mai puţini bani
„Bugetul unităţii este asigurat prin contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (97,08 la sută), iar 2,89 la sută reprezintă suma provenită de la Ministerul Sănătăţii, 0.09 la sută revenind din concesiuni şi închirieri. Referitor la cel asigurat de Casa de Sănătate, se fac regularizări în funcţie de zilele contractate. În cazul nostru, în acest an putem vorbi, la fel ca în 2012, de un total lunar de 4.570 de zile. În 2013 însă, avem un deficit de nouă procente în ceea ce priveşte valoarea decontată de Casa de Sănătate, conform contractului încheiat. Ni s-a redus tariful cu şase lei zilnic pe pat, iar bugetul per ansamblu a scăzut cu circa 40.000 de lei lunar, deşi numărul de paturi a rămas neschimbat. Această reducere s-a făcut de către Minister, în urma procesului de descentralizare vizat la achiziţia de medicamente. Acesta, conform estimărilor, ar aduce o reducere de 15-25 la sută, adică şi spitalelor le-ar reveni costuri mai mici la medicamente. Până una-alta, vom face reduceri la cheltuielile curente, atât cât se poate. Gazul, spre exemplu, într-o luna de iarnă grea, a ajuns şi la aproape 80.000 de lei. Avem deja panouri solare şi vrem să le şi folosim”, precizează Dorel Bretean (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.

Se aşteaptă rectificări bugetare pentru noi lucrări
„În acest an, vrem să continuăm seria de reparaţii capitale, tot din fondurile obţinute de la Ministerul Sănătăţii şi de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Până acum, prin acest demers, s-a reuşit reabilitarea primei jumătăţi hoteliere a complexului medical (aripa din spate, de TBC, e renovată integral), asigurându-se inclusiv sisteme de supraveghere video, de avertizare în caz de urgenţă, de depistare şi avertizare în caz de incendiu şi tot ceea ce presupun standardele europene în domeniul spitalelor. Recepţia s-a făcut în luna decembrie a anului trecut. În prima jumătate din anul curent, nu au existat fonduri pentru demararea unor noi lucrări, însă, sperăm într-o rectificare pe parcurs”, mai spune Dorel Bretean, managerul sanatoriului din Geoagiu.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago