Adriana Năstase
Din păcate, în 2009, problemele de ordin material nu au ţinut cont de frumuseţea nici unei zone din judeţul nostru. Astfel, anul 2009 a fost unul dificil, din punct de vedere financiar, şi pentru comuna Sântămăria Orlea.
Cu toate acestea, nu lipsesc planurile de investiţii sau proiectele de finanţare.
Gospodărirea apelor
În componenţa comunei intră satele: Sântămăria-Orlea, Balomir, Bărăştii Haţegului, Bucium-Orlea, Ciopea, Săcel, Sânpetru, Subcetate şi Vadu.
Stând de vorbă cu edilul-şef, Ioan Victor Filip (foto), am aflat că una dintre cele mai importante realizări din 2009 a fost cea care are la bază H.G. 1517/2009, privind stabilirea unor măsuri pentru programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, cu obiectiv de investiţii executabil în perioada 2009 – 2013. Alimentarea cu apă, canalizarea apelor menajere, precum şi epurarea acestora, vizează patru localităţi: Bărăştii Haţegului, Vadu, Sânpetru şi Săcel.
În Sântămăria Orlea, funcţionează şase şcoli şi cinci grădiniţe, care au fost igienizate şi au beneficiat de reparaţii, la fel ca şi toate căminele culturale de pe raza comunei. Există un proiect, pentru construirea unui Cămin Cultural nou, în satul Săcel.
Modernizarea DJ 668 s-a realizat cu ajutorul fondurilor europene. Tot din acest program, face parte şi construcţia unui pod peste râul Strei, proiect care va putea fi realizat anul viitor. Au mai fost plombate, de asemenea, câteva drumuri comunale.
La stadiul de proiect, pe Măsura 322 mai există alimentarea cu apă, un drum comunal de modernizat (Subcetate – DN66), o creşă şi programe culturale prin amenajarea unor spaţii. Proiectul este eligibil, dar finanţarea lui nu este deocamdată sigură.
Proiecte pentru anul viitor
Un proiect mai vechi (a fost demarat acum patru ani) este cel ce vizează regularizarea râului Sibişel, şi care va fi derulat şi în 2010.
În anul ce vine, se vor finaliza podul de peste râul Sibişel, din satul Sânpetru şi o punte în satul Săcel.
Din punct de vedere cultural, un pas important a fost realizat în cadrul unui proiect ce a demarat în anul 2006, sub numele de „Sântămăria Orlea – Autoportret European. În cadrul acţiunii, a fost organizată şi o expoziţie, de lungă durată, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Aceleaşi exponate au fost prezentate şi în comună. Scopul a fost şi este acela de a urmări redescoperirea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural al comunei, dar şi al zonei, respectiv Ţara Haţegului. Expoziţia, numită generic „Ţara Haţegului, Sântămăria Orlea” a cuprins cinci ateliere, intitulate simbolic, după simţuri.
La baza dezvoltării economice a comunei, o cotă importantă poate fi deţinută de prezenţa investitorilor. Primăria pune la dispoziţie datele necesare, oferă consultanţă şi sprijin logistic, prezentare şi reprezentare în comunitate, ca demersul să fie simplificat.
Există multe proiecte la nivel de comună, însă fără sprijin financiar guvernamental, primarului de aici îi va fi foarte greu să le materializeze. Dar ceea ce a conturat până acum, demonstrează, totuşi, că este foarte greu de împiedicat în realizarea planurilor vizate.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…