Categories: Comunitate

La spitalul din Brad, coplata rămâne valabilă

Magdalena Şerban

În aprilie 2013, când Ministerul Sănătăţii a impus coplata, ideea s-a considerat eficientă pentru sporirea bugetelor unităţilor spitaliceşti, numai că socoteala teoretică nu s-a potrivit cu cea din practică. Iar într-un an de zile, de pildă, spitalele din România nu au strâns nici măcar unu la sută din fondul de salarii al fiecărei instituţii în parte, pe o singură lună. Motivul este unul clar: doar 10-11 procente din totalul bolnavilor internaţi scot din buzunar, la externare, acei maximum 10 lei pentru coplată.

Chiar dacă sumele generate de coplata practicată în România nu sunt mari, potrivit prevederilor legale, ea se aplică şi în 2016. Valoarea stabilită de fiecare unitate sanitară în parte diferă de la o instituţie la alta, dar nu poate depăşi 10 lei şi nici să fie mai mică de cinci lei. În cazul Spitalului Municipal Brad, aceasta rămâne, la fel ca în anii precedenţi, 10 lei. „Anul trecut am înregistrat un venit de 2.060 lei, bani proveniţi din coplată. Mergem, în continuare, pe aceeaşi valoare ca şi în 2015. Banii, deşi nu sunt mulţi, intră în bugetul instituţiei, orice sumă participând la dezvoltarea calităţii actului medical oferit pacienţilor”, spune Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului Municipal Brad.
După cum se ştie, există câteva categorii de bolnavi care sunt scutiţi de la coplată. Aici se încadrează minorii, majorii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu (până la începerea anului universitar), ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârste de până la 26 de ani proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care nu realizează venituri din muncă sau nu beneficiază de ajutor social, persoanele persecutate politic în perioada comunismului, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele fără venit sau cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Marcel Ciolacu conduce detaşat, Ciucă nu intră în turul al doilea. Luptă strânsă pentru al doilea loc în finala care duce la Cotroceni

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Un sondaj realizat de AtlasIntel…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii de serviciu că o duduie de pe la noi, i-a dat subiectele la…

14 ore ago

Bulina albă

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Pentru că a semnat contractul de achiziționare a zeci…

14 ore ago

Bulina neagră

Costel C., acuzat de omor calificat Pentru că a fost trimis în judecată, pentru omor,…

14 ore ago

„Sute de beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei”

Beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii…

14 ore ago