Categories: Comunitate

La Spitalul General CF Simeria se face cel mai performant screening pentru cancerul mamar, din judeţ

Magdalena Şerban

În premieră la nivel judeţean, începând cu săptămâna trecută, Spitalul General CF Simeria pune la dispoziţia pacientelor un Mamograf digital cu tomosinteză şi un Echograf doppler color cu modul de elastografie, aparatură medicală de ultimă generaţie, destinată screening-ului de cancer la sân. Investiţia, în valoare de 2 milioane de lei, s-a realizat din fonduri alocate de Ministerul Transporturilor şi vine în sprijinul hunedorencelor care pentru astfel de investigaţii erau nevoite să apeleze la marile centre universitare.
Detectează chiar şi tumorile de dimensiuni reduse          
Mamografia digitală cu tomosinteză 3D sau tomosinteza sânului este cea mai modernă tehnică de screening şi de diagnostic a cancerului de sân, în stadii incipiente. Investigaţia utilizează doze reduse de radiaţii şi permite detecţia şi diagnosticul precoce chiar şi al tumorilor de mici dimensiuni. „Reduce interferenţa şi suprapunerile de ţesut prin captarea de imagini tridimensionale ale sânului şi evidenţiază mult mai uşor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sânul dens, care prezintă un risc crescut. Procedura este mai puţin dureroasă, sânul fiind aşezat între un compresor şi o placă detector. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului. Mamografia digitală cu tomosinteză se recomandă, cu precădere, în cazul predispoziţiei pacientei la cancerul mamar (existenţa în familie a unor factori de risc de cancer mamar şi a unui istoric personal care favorizează apariţia bolii), pentru a descoperi leziuni noi sau pentru o a doua opinie. Chiar şi atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare 1-2 ani“, spune dr. Irina Morgovan, medic specialist radiologie imagistică medicală, cu competenţe în senologie imagistică şi ultrasonografie generală, în cadrul Spitalului General CF Simeria. Potrivit specialistului, este o analiză esenţială pentru femeile de peste 40 de ani.
Diagnostic precis, fără biopsie
Cât priveşte elastografia, reprezintă o formulă nouă de diagnostic, noninvazivă şi neiradiantă, cu ajutorul căreia se evaluează elasticitatea ţesutului mamar sau a formaţiunilor tumorale depistate. Metoda este folosită şi pentru alte investigaţii medicale la nivelul unor ţesuturi moi şi dificil de evaluat, precum tiroida sau ficatul. „Este foarte bună pentru evaluarea formaţiunilor de dimensiuni mici: poate să diferenţieze chisturile complicate de nodulii solizi şi recunoaşte cu uşurinţă chisturile mamare. Nu este dureroasă şi poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual, şi la orice vârstă, poate fi efectuată de către femeile gravide, precum şi în perioada de alăptare. Elastografia nu înlocuieşte însă mamografia sau ecografia mamară, ci le completează, uneori fiind esenţială pentru diagnosticul diferenţial între un nodul mamar benign şi unul malign. Cele mai bune rezultate sunt obţinute la leziuni mai mici de 15-20 mm. În concluzie, prin intermediul noii tehnici ce utilizează ultrasunetele se poate stabili, fără efectuarea prealabilă a unei biopsii, dacă o formaţiune mamară este sau nu de natură malignă”, a explicat dr. Irina Morgovan.
Tarife de trei ori mai mici decât în spitalele universitare     
„Acest proiect s-a născut în 2014, în 2015 a fost aprobat, în 2016 a primit finanţare, iar în anul în curs a fost demarat.  Scopul a fost achiziţia de aparatură medicală performantă şi crearea infrastructurii în vederea implementării unui program de depistare precoce a cancerului mamar în judeţ, această afecţiune oncologică reprezentând principala cauză de mortalitate prin cancer la populaţia feminină din zonă. Examinarea imagistică a sânului poate fi realizată acum la Simeria, cu ajutorul unora dintre cele mai noi şi performante aparate care există pe piaţa medicală internaţională,  rapid, cu mare acurateţe şi cu o doză redusă de radiaţii. Referitor la partea de investigaţii, trebuie precizat faptul că tarifele noastre sunt de circa trei ori mai mici, comparativ cu cele practicate de marile instituţii medicale din ţară. De asemenea, unele investigaţii se realizează fie contracost, fie în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie ori medicul specialist”, a afirmat Liliana Vaidner, managerul Spitalul General CF Simeria, totodată iniţiator al proiectului investiţional. Legat de lista de tarife, o mamografie digitală cu tomosinteză bilaterală (3D) costă 200 de lei, iar una cu tomosinteză unilaterală (3D) ajunge la 100 de lei. Ecografia mamară cu elastografie este 200 lei, în timp ce ecografia hepatică cu elastografie costă 150 de lei, adică la fel ca şi ecografia tiroidiană cu elastografie. Toate aceste investigaţii se efectuează doar în regim cu plată. Pe de altă parte, cu bilet de trimitere se pot realiza mamografia digitală bilaterală (2D),  mamografia digitală unilaterală (2D) şi ecografia mamară standard. Programările se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10-15, la telefon 0254/260.681, interior 118.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Inainte de a apela la aceasta metoda de depistare a cancerului la san, ar trebui sa stiti ca screeningul in sine poate duce la aparitia... cancerului de san!

    Citatul de mai jos este luat din articolul "Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului" postat pe site-ul "Sfatul Medicului" (punctul 4 - riscuri) http://www.sfatulmedicului.ro/Cancerul-mamar/screeningul-cancerului-de-san-informarea-pacientului_788

    "Expunerea la radiatii este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de san. Riscul de a dezvolta cancer de san in urma screeningului prin mamografie este cu atat mai mare cu cat dozele de radiatii sunt mai mari si femeia supusa mamografiei este mai tanara. In cazul femeilor cu varsta mai mare de 40 de ani, beneficiile screeningului anual prin mamografie pot fi mai mari decat riscurile datorate expunerii la radiatii."

    Beneficiiler POT FI mai mari decat riscurile?!

    Asadar, screeningul mamar expune in mod constient o persoana la riscurile declansarii unui cancer tocmai prin efectuarea acelei investigatii, doar pentru a verifica daca acea persoana are sau nu cancer la san?! Nu e asta absolut inadmisibil si contrar eticii medicale, care are ca principiu "primum non nocere" - adica "inainte de toate, nu face rau"?!

    Nicaieri bioetica nu stipuleaza ca poti risca sa faci rau cuiva, daca prin asta exista o sansa oarecare sa descoperi ca persoana in cauza are o boala!...

  • Inainte de orice screening, prima pista sigura de depistare a cancerului mamar este analize sanguina, markerul CA 15-3.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago