Politica si administratie

La Spitalul Județean de Urgență, prelevări de organe pentru salvarea de vieți omenești

Mulți pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un organ sau mai multe stau cu sufletul la gură. Și, din fericire, tot mai multe persoane aleg să fie de acord ca rudele lor decedate să fie donatoare de organe pentru cei aflați în dificultate.

Ce s-a recoltat
Pacienți aflați pe listele de așteptare, a căror viață depinde de un transplant de ficat, rinichi sau cornee, sunt salvați da­torită oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest su­prem, fără alt beneficiu în afară de gândul că, undeva, un om pe care nu îl cunosc prinde puteri şi trăieşte.
La Spitalul Județean de Urgență Deva s-au realizat mai multe intervenții de prelevare organe şi ţesuturi. Echipa ATI a spitalului din Deva, responsabilă pentru aceste minuni, este formată din în prin­ci­pal din dr. Ioana Kovacs – kdp, As. Monica Popescu – coordonator transplant.
Potrivit medicului Lucian Miron, direc­to­rul medical al spitalului devean, în 2022 aici au fost 5 pacienți diagnosticați cu moarte cerebrală, iar dintre aceștia trei au fost donatori de organe. De ase­me­nea, au mai fost, tot în 2022, 7 pacienți po­tențiali donatori, care au fost men­ți­nuți cât mai mult în viață pentru trans­plant. În acest an, până în prezent, la Spi­talul Județean din Deva au fost 4 pacienți diagnosticați cu moarte cerebrală, doi dintre aceștia fiind în final donatori.
S-au recoltat ficat, rinichi, cornee, vene iliace, condili femurali. Organele au ajuns la Institutul Clinic de Urologie și Trans­plant Renal din Cluj Napoca, la Institutul Clinic Fundeni și la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.

Rudele decid
Pentru statusul de donator de organe, pacientul trebuie să vină la medic cu un document semnat la notar. În afară datelor cu care vine inscripționat cardul, există o serie de informații strict legate de pacient care vor fi introduse în cârd nu­mai dacă pacientul este de acord prin semnarea unui document prin care își da acordul. Aceste date particulare ale pacientului presupun: grupă sanguină, RH, status donator organe (acceptul lui cu privire la donarea organelor), diag­nos­tic medical cu risc vital, boli cronice și ex­tensii cronice. Pentru statusul de do­na­tor de organe, pacientul trebuie să vină la medicul de familie cu un document semnat la notar. Medicii de familie trebuie să ceară confirmarea pacientului asupra introduceii acestor date. Datele vor fi introduse ulterior pe cârd. Cu toate că opţiunea îi aparţine şi celui care doreşte să devină donator de organe, medicii spun că primul cuvânt îl au încă membrii familiei. Pentru ca un pacient să devină donator de organe, în situaţia în care ajunge într-o stare foarte gravă cu moarte cerebrală, îna­intea recoltării trebuie să existe acordul familiei în ordi­nea importanţei acordului. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura