La Teatrul de Artă Deva se joacă piesa „Regele, bufonul și domnii șobolani” în prezența autorului

În data de 10 mai, Teatrul de Artă Deva vă invită la cea de a patra pre­mieră din acest an! Regele, bufonul și domnii șobolani, de Matei Vișniec (foto), a fost textul ales de către regi­zorii Mihaela Panainte, aflată la cea de a doua colaborare cu teatrul devean și re­gizorul belgian Jean-Francois D’hondt pentru a vedea lumina rampei. Premie­ra, care va fi prezentată în prima zi a Festivalului Unire prin Cultură, va be­neficia de prezența autorului, drama­turgul Matei Vișniec. Aceasta va ține și o prelegere urmată de o lansare de car­te, cu începere de la ora 17.30.

O mare onoare
„Renumitul scriitor român (poet, pro­za­tor, dramaturg, jurnalist) Matei Vișniec s-a născut în 1965 la Rădăuți și, deși tră­iește din 1987 în Paris, declara acum câțiva ani: „Qui, mă consider un autor român!” Prolificul scriitor a scris și publi­cat peste 30 de volume de teatru, fiind tradus în peste 30 de limbi și jucat pe scenele mari ale lumii. Teatrul de Artă Deva nu este la prima punere în scenă a unei piese din creația lui Matei Vișniec, publicul având de-a lungul vremii, ocazia să vadă spectacolele Și cu violoncelul ce facem? în regia lui Dan Bucur sau Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză, sau Cum am dresat un melc pe sânii tăi, regia Ofelia Popii. Considerăm că prezența domnului Matei Vișniec la Deva este o mare onoare pentru instituția noastră și pentru întreaga comunitate locală”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul teatrului devean.
„Există un vizionarism structural în universul textelor lui Matei Vișniec, care vizează direct problematizarea de tip arhetipal, liberă de orice convenții sau constrângeri spațio-temporale.
Astfel, în piesa de teatru Regele, Bufonul și domnii șobolani, personajele trăiesc într-un realism fantastic care sin­tetizează două perspective, care, în mod obișnuit, sunt antagonice: perspectiva rațională asupra realității și acceptarea supra­na­tu­ralului ca o nouă realitate. Rea­lismul se împletește cu fan­tas­ticul și oniricul, în care tema pu­terii este lait­motivul piesei și care capătă dimensiuni mons­tru­oase, atât de prezente în reali­tatea socială contemporană tâ­râtă în șobolanismul politic, te­ro­rismul și etapa superioară de dezgust, Războiul.
În spatele simbolurilor em­ble­matice, pre­cum personajele-simbol Regele și Bufonul, se întrezăresc umbrele reale ins­piratoare de nevroze sociale și politice.
Șobolanul Rege apare ob­sesiv în tea­trul lui Matei Vișniec, producând și pro­vo­când reacții multiplite, astfel Șobolanii, sunt uşor de identificat, sunt oamenii tim­pului nostru”, a afirmat Mihaela Panainte.
Distribuția: Silviu Ionuț Dobre, Radu Trică și Aurelian Răducu Gheorghe.
Regia și scenografia: Mihaela Panainte și Jean-Francois D’hondt
Sound-design: Sebastian Hamburger
Light-design: Lucian Moga
Afiș realizat de Bogdan Piperiu. Preț bilet 30 lei/15 lei (elevi, studenți, pen­sio­nari)
Rezervări la numerele de telefon 0787 259 420 sau 0787 287 113.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago