La trântã cu mafia fierului vechi

Nicolle Ebner

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APMH) a iniţiat procedura de suspendare a autorizaţiei de funcţionare pentru cinci dintre societăţile care desfăşoară activităţi pe halda de zgură din zona Buituri-Hunedoara. De asemenea, pentru SC Agregate – Buituri s-a iniţiat procedura de suspendare a activităţii pe o perioadă de şase luni, deoarece continuă să exploateze haotic halda de zgură de la periferia Hunedoarei.

Mai bine mai târziu, decât niciodată
În urma unor controale efectuate de către instituţiile abilitate, s-au constatat numeroase încălcări ale prevederilor actelor de reglementare emise de APMH. La rândul lor, anchetatorii din cadrul IPJ Hunedoara au identificat cinci societăţi din care doar două aveau autorizaţie de funcţionare pentru
centre de colectare fier vechi, iar trei nu deţineau nici un fel de autorizaţie, deşi desfăşurau activităţi pe haldă. „Pentru cele trei societăţi neautorizate am sesizat Garda de Mediu să ia măsurile care se impun, însă, din câte ştiu, comisarii gărzii nu au reuşit să identifice cele trei firme. Culmea este că ele sunt deja identificate în urma anchetelor desfăşurate de poliţişti”, declară Georgeta Barabaş, director coordonator al APM. Pentru societăţile autorizate ca şi centre de colectare a fierului vechi, dar pe alte amplasamente, nu pe halda de zgură, APM a iniţiat procedura de suspendare a autorizaţiei de funcţionare.

Urmează suspendarea activităţii
APM a notificat şi SC Agregate Buituri, unul dintre cei doi operatori de pe haldă. „Din păcate, SC Agregate Buituri refuză categoric să respecte reglementările din autorizaţie, motiv pentru care am iniţiat procedura de suspendare a autorizaţiei de funcţionare şi dispunerea încetării activităţii”, menţionează directorul APMH. Societăţile prinse cu „mâţa-n sac” au fost notificate încă din data de 20 iulie, termenul de 30 de zile calendaristice în care mai pot funcţiona fiind pe punctul de a expira. Urmează suspendarea activităţii pentru şase luni, în scopul remedierii deficienţelor constatate.

Cât costă toleranţa?
APM nu a iertat nici SC ArcelorMittal Hunedoara, proprietara haldei de zgură. Conform contractelor încheiate cu cei doi operatori – Slag Processing şi Agregate Buituri – în urma exploatării haldei de zgură nu trebuie să mai rămână nimic, condiţie respectată doar de Slag Processing. „Conducerea combinatului trebuie să constituie o garanţie financiară, pentru refacerea mediului. Putea să o oblige pe Agregate Buituri să lucreze integrat, ca şi Slag Processing, nu să transforme un iad în alt iad. Dacă se valorifica şi zgura, nu doar fierul vechi, atunci nu mai era nevoie de constituirea fondului. Dar pentru că în urma unuia dintre operatori nu rămâne curat, atunci cineva trebuie să suporte cheltuielile de refacere a mediului”, afirmă directorul coordonator al APM Hunedoara.
În această săptămână, Arcelor Mittal Hunedoara trebuie să facă o estimare a cantităţii de zgură mutată de Agregate Buituri, dintr-o parte în alta, şi a costurilor aferente ecologizării sterilului rezultat în urma aşa zisei exploatări care a avut unic scop extragerea fierului vechi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Presiuni sau slugărnicie la Primăria Vețel: Călin Marian folosește un document oficial pe post de „trofeu politic”

Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…

o zi ago

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

o săptămână ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago

ANUNŢ

2 săptămâni ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

2 săptămâni ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago