La Vaţa de Jos se caută topografi pentru cadastrarea gratuită
Magdalena Şerban
Programul naţional de cadastru şi carte funciară, demarat în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, cunoaşte unele piedici la nivel administrativ. La Vaţa de Jos, de exemplu, e greu de implementat din pricină că societăţile cu profil topografic nu se înghesuie să-şi desfăşoare activitatea contra sumelor prevăzute legal.
„Nu se arată nimeni interesat să preia lucrarea, topografii autorizaţi având alte pretenţii financiare decât tariful de 60 de lei pe parcelă, pe care îl putem noi oferi, potrivit reglementărilor. Oricum, am întocmit documentaţia şi o vom depune la OCPI. Identificarea în teren am făcut-o anul trecut pentru satele Ociu, Ocişor, Brotuna şi Târnava, aflate în preajma drumului naţional şi catalogate a fi prioritare. Am avut discuţii cu cineva specializat, însă se pare că s-a răzgândit în ce priveşte continuarea lucrării. Putea să cuprindă şi comuna vecină Tomeşti, fiind foarte aproape, dar nu se va întâmpla asta. Iniţial, ne-am bucurat că vom avea cu cine lucra şi vom duce mai departe programul. Sunt şi localnici care şi-au intabulat proprietăţile, dar nu toţi. Preţurile ridicate nu justificau, de multe ori, cele cu care puteau fi vândute ulterior şi astfel că nu se merita efortul. S-au acordat inclusiv titluri de proprietate, rămânând puţine care necesită rectificări. Şi alţi colegi primari se află în aceeaşi situaţie. Problema e că nu avem voie să suplimentăm suma alocată cu bani de la bugetul local, pentru a face mai atractivă lucrarea, fiind vorba de proprietate privată”, a precizat Milu Folescu (foto), primarul comunei Vaţa de Jos.
Reamintim că lucrările din cadrul PNCCF sunt programate să se încheie în 2023. Până la acel moment, autorităţile intenţionează să cadastreze gratuit toate imobilele care lipsesc actualmente din evidenţele oficiale. Conform legii, primăriile au obligaţia să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro.