La Zam, lucrurile se aflã pe linia de plutire
Primarul comunei Zam, Sorin Nistor (foto), nu poate spune că este unul dintre primarii hunedoreni care se plâng de drumuri locale distruse din cauza transportului excesiv de masă lemnoasă. Dar nici nu poate spune că situaţia e roz.
„Nu există probleme majore cu transportul de masă lemnoasă la noi în zonă. Se transportă lemn, dar nu în exces, ci în condiţii normale. Am discutat pe seama subiectului şi avem în vedere perceperea unor taxe, în speţă, legate de transportul forestier. Însă, nu putem să lansăm acuzaţii de genul că forestierii ne strică drumurile comunale pe care le tranzitează, inevitabil, maşinile încărcate cu lemn. Ele se deteriorează în timp, motivele fiind mai multe”, arată primarul din Zam.
Pe de altă parte, administraţia locală nu se poate lăuda cu un fond forestier care să-i aducă multă bogăţie la buget. „Avem constituit un amenajament de 236 de hectare de pădure, aflat în paza Ocolului Silvic Dobra, iar în administrarea Ocolului Silvic Ilia, mai avem 100 de hectare. Veniturile generate însă nu sunt foarte mari, ci undeva la câteva zeci de mii de lei pe an. Din fondul nostru, mai exact de pe păşunile împădurite, am exploatat lemn de foc destinat populaţiei. şi aici, e o condiţie: beneficiarii nu trebuie să aibă pădure în proprietate. Am mai vândut şi către agenţi economici, dar nu mult. Paza şi administrarea ne costă, anual, în jur la 12.000 de lei pentru contractul cu Ocolul Silvic Dobra şi aproximativ 5.000 de lei pentru cel cu Ocolul Silvic Ilia. Avem două composesorate pe raza administrativă, dar doar unul este activ, celălalt fiind mai mic. Însă, în cazul nostru, al comunei, nu este conturată clar, cartea funciară a păşunilor împădurite“, mai spune Sorin Nistor, primarul din Zam. (M. Şerban)