Sâmbătă, esplanada Castelului Corvinilor din Hunedoara, a găzduit lansarea cărţii „Ioan de Hunedoara – Hunyadi János – Janko Sibinjanin – Scurtă culegere de texte”, volum definit ca fiind o călătorie istorică şi o perspectivă inedită asupra «românului care a avut cel mai mare viitor între străini», după cum afirma Nicolae Iorga despre Ioan de Hunedoara.
Un popor educat este unul salvat
Coordonarea proiectului aparţine lui Sergiu Ţenţ, Nicu Jianu, Ioan Scorobete şi Pilu Găină, iar manifestarea a fost organizată de Respectabila Lojă Iancu de Hunedoara 421 şi Marea Lojă Naţională din România – OES Capitulul Neboisa al Ordinului Eastern Star. Cartea a beneficiat de susţinerea financiară a celor două entităţi amintite. Printre invitaţi, personalităţi din lumea academică şi culturală, s-au numărat conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu – Prorectorul UVT, care a adus un salut de susţinere evenimentului. ,,Un nume şi o personalitate precum ale lui Iancu de Hunedoara trebuie promovate, impactând, pe de o parte, ideea de valori, de ceea ce înseamnă un personaj care a performat aici, în România, dacă se poate spune aşa, dar şi-a extins aria de activitate în ţări ca Serbia, Croaţia şi Ungaria, devenind un cetăţean european sau chiar universal, date fiind acţiunile sale. A fost numit un ultim cruciat care s-a opus vehement evoluţiei otomane şi a Islamului, în paralel. La acest eveniment am fost însoţit de doi colegi, Iosif Ferencz – cadru didactic asociat la universitatea noastră, dar care îşi desfăşoară activitatea la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, şi de Andrei Stăvilă, colegul nostru de la Timişoara, adică doi foarte buni istorici care au evocat personalitatea lui Iancu de Hunedoara, dar au vorbit şi despre conţinutul cărţii nou lansate ce constituie o culegere de texte care vizează abordările strategice şi militare ale lui Iancu de Hunedoara, evoluţia lui în diferite poziţii şi funcţii deţinute de-a lungul istoriei, etc (…) Din perspectiva proiecţiilor de viitor, am în coordonare şi editura Universităţii de Vest, aşa că le-am propus inimoşilor reprezentanţi ai Asociaţiei Iancu de Hunedoara ca în cazul în care vor mai avea şi alte proiecte editoriale, să conteze pe noi“, a apreciat conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu. De altfel, mai trebuie precizat că pe lângă pârghiile puse la dispoziţia studenţilor pentru dezvoltarea profesională, conducerea instituţiei de învăţământ superior din Timişoara accentuează rolul de responsabilitate socială şi echitate, în cadrul programelor educaţionale oferind locuri speciale celor cu resurse materiale precare, cetăţenilor de etnie rromă ori candidaţilor din mediul rural.
Recompensarea meritelor
Cum puterea exemplului poate avea valenţe majore, prin astfel de acţiuni, comunitatea fiind îndemnată să-şi susţină exponenţii valorici, în cadrul întrunirii, eleva Daria Petrescu de la Colegiul Mihai Eminescu din Petroşani, olimpică la istorie, a primit din partea Asociaţiei Iancu de Hunedoara un premiu de 1.000 de lei, ca semn de preţuire pentru rezultatele notabile obţinute. De amintit că demersuri asemănătoare au avut loc şi în anii trecuţi, unul dintre ele fiind cel iniţiat de Marea Lojă Naţională din România – OES Capitulul Neboisa Hunedoara, Universitatea de Vest din Timişoara si Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, care au organizat Gala Excelenţei „Premiile Iancu de Hunedoara” şi Balul Caritabil „Iancu de Hunedoara”, extrem de importante, având în vedere că au fost premiaţi elevi şi dascăli din judeţ, care au înregistrat merite deosebite la olimpiadele naţionale şi la concursurile internaţionale.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…
View Comments
Un roman care si-a trădat neamul!
A trecut la unguri și la catolici!