„Au trecut zece ani de la redeschiderea sălii teatrului devean, teatru cu o istorie zbuciumată de 60 de ani, istorie în care şi-a modificat de mai multe ori numele şi orientarea artistică. De ce Quo Vadis? De ce acum? De ce noi? Celebra întrebare <<Quo vadis>> (încotro mergi?) adresată de Apostolul Petru Mântuitorului Isus, deşi are valoare de mit, reprezintă pentru umanitate şi, mai ales, pentru artişti cel mai semnificativ semn de întrebare al existenţei fiecăruia.
În cazul nostru, al Teatrului de Artă Deva, teatru de proiect a cărui sală s-a redeschis publicului acum 10 ani, după ce a îndurat 20 de ani de reparaţii şi renovări, lucrurile sunt simple şi impun întrebarea după această intensă decadă de muncă artistică, susţinută şi de realizări importante materializate în 81 de premiere şi peste 1000 de spectacole.
A doua întrebare ”De ce acum?” ne obligă la sinceritate, pentru că omenirea a ajuns, la data când sunt scrise aceste rânduri, într-un impas cu mai multe necunoscute, datorate crizei medicale generate de pandemia de coronavirus. Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare, dar este mai mult decât atât. Teatrul este un instrument de educaţie, informaţie şi creaţie, un baromentru al timpului şi al timpurilor, cea mai înălţătoare transfuzie de umanitate de la scenă către spectatori. ”De ce acum?” Deoarece oamenii au nevoie de o mărturie a ceea ce au văzut şi au simţit în ultimii 10 ani pe scena noastră. Această carte-document ne va aminti că spectatorul vine la teatru nu doar să plângă şi să râdă, ci să analizeze, să gândească, să se educe şi să se informeze, teatrul fiind un vector în evoluţia mentalităţilor.
Răspunsul la a treia întrebare ”De ce noi?” este foarte simplu: suntem Supravieţuitorii şi este de datoria noastră să consemnăm pentru posteritate. Teatrul este o artă volatilă ce se dispersează în neant după fiecare reprezentaţie, rămânând frânturi de imagini, fragmente muzicale, uneori şi filmări. La cumpăna dintre anii 2020-2021, în miezul izolării şi distanţării sociale, al manipulării media neîncetate, se nasc şi alte întrebări importante care ar trebui să ne pună pe gânduri. Prima întrebare ar fi dacă teatrul mai are forţa şi abilitatea să reunească oameni. Oare mai reprezintă ceva teatrul astăzi, într-o lume în care suntem acaparaţi de online? Cât de distanţaţi vom rămâne după aceea? Va schimba pandemia gândirea actuală? Cine vor fi câştigătorii în războaiele teatru versus politic, provincie versus Capitală, teatru versus digital, oameni şi credinţă versus autoritate? Din mijlocul acestor frământări şi întrebări se poate naşte un nou curent, o noua modalitate de a trăi, o nouă perspectivă, un nou timp. Poate că era nevoie de o astfel de resetare într-o lume din ce în ce mai grăbită şi cu valori morale tot mai reduse. Acest răgaz poate naşte un nou început, o nouă eră, un alt tip de om mai bun, mai atent, mai implicat, mai educat, mai aproape de teatru, arta care indiferent de timpuri şi de vremuri nu va muri niciodată…” (Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva)
PRECIZARE. Participanţii la eveniment sunt invitaţi după lansarea de carte să participe la avanpremiera spectacolului ”Jerry şi Câinele”, în regia lui Mihai Panaitescu. Accesul în sala de spectacole va fi permis doar cu mască de protecţie, după dezinfectarea mâinilor şi termoscanare. Vă rugăm să vă confirmaţi prezenţa până în data de 4 martie 2021 prin email, pe adresa contact@teatruldeartădeva.ro, şi la telefon 0787.287.113 (Eugen Moraru, secretar marketing) sau 0724.473.196 (Roxana Olşanschi, PR TAD).
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…