În cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”, în parteneriat cu Editura RAO din Bucureşti, a organizat ieri, în incinta Deva Mall, o întâlnire cu publicistul şi scriitorul Vartan Arachelian, care şi-a lansat cartea „Scânteia vine de la Moscova”.
Despre revoluţie şi căderea comunismului
Volumul cuprinde interviuri şi dialoguri pe care autorul le-a purtat cu personalităţi legate direct sau indirect de momentul decembrie 1989. În prefaţă, acesta analizează contextul istoric şi geo-politic, actorii de pe scena internaţională, împrejurările care au determinat sau au favorizat evenimentele din iarna anului 1989, pornind de la întrebarea căreia încearcă să-i afle răspunsul cu ajutorul celor cu care dialoghează: „Ce ştim din culisele unde s-a pus la cale căderea comunismului din România?” Cititorul este pus în legătură cu nume foarte cunoscute, care au jucat un rol în tot ceea ce s-a întâmplat în acel moment şi în anii ce au urmat. Printre interlocutori se numără: Ion Iliescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu, Gelu Voican-Voiculescu, Silviu Brucan, Dan Iosif, Ion Raţiu, Dumitru Mazilu,
Sergiu Nicolaescu, Sorin Roşca-Stănescu etc.
,,Jurnalist, scriitor, scenarist şi regizor de film documentar, realizator de programe pentru radio şi televiziune, autor de anchete şi reportaje, directorul primului post independent de televiziune din România, Vartan Arachelian, este un nume binecunoscut publicului românesc. Înainte de 1990 a ocupat funcţia de director adjunct al Televiziunii Române, unde a realizat anchete foarte apreciate la acea vreme: „Ancheta TV”, „Instantanee”, „Reportaj”. După decembrie 1989, a fost director al Departamentului Minorităţi Naţionale din Televiziune, iar în 1997 a devenit directorul TVR Internaţional. În noiembrie 1990 a devenit directorul Asociaţiei Ziariştilor Români. Pentru activitatea publicistică a fost distins cu premiul APTR pentru interviu (1991) şi premiul APTR pentru anchetă (1993). Vartan Arachelian este autorul a numeroase scenarii de filme documentare realizate de Studioul „Alexandru Sahia” şi regizorul unor filme ca „Oglinzile oraşului” (1988), „Cuvântul care zideşte” (1991), despre filosoful Petre Ţuţea, precum şi „Frica şi adevărul. Dosarul Căciulaţi” (1993). Este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi, ca recunoaştere şi apreciere a celor peste 20 de cărţi scrise, este membru al Uniunii Scriitorilor din România”, a arătat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…