Comunitate

Lecție despre cât de vie este apa, la Apa Serv Valea Jiului

­„Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile ra­por­tu­lui „Educația privind schimbările cli­ma­tice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind edu­ca­ția pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a Româ­niei 2030.

Tradiție
Aproape că nu există elev care să nu fi ajuns într-una din subunitățile opera­to­rului de apă și canal din Valea Jiului, în ca­drul programului „Școala Altfel”. Sute de preșcolari ori elevi de gimnaziu și liceu află în fiecare an cât de importantă este apa, ce putem face să o eco­no­misim, dar și cât efort se depune pentru a avea o apă potabilă de cea mai înaltă ca­litate. Astfel, preșcolarii de la Gră­di­nița cu Program Prelungit Nr. 3 din Petro­șani au mers în vizită educativă la Apa Serv Valea Jiului, la Stația de Tra­tare a apei din Jieț. Micuții și dascălii lor au fost întâmpinați chiar de directorul general al societății, ing. Cristian Ionică, un profesionist în domeniu, care le-a fost celor mici și ghid. În fiecare an Apa Serv Valea Jiului își deschide porțile pen­tru zeci de elevi din mai multe unități de învățământ din zonă, iar copiii au ocazia să vadă cu ochii lor cum este cap­tată, tratată și distribuită apa po­tabilă, dar și ce se întâmplă cu ea după ce este folosită în gospodării.

Circuitul apei
În acest program, și elevi de la Școala „I.D.Sîrbu” din Petrila au petrecut ore bune la stațiile de tratare a apei apar­ți­nând societății Apa Serv Valea Jiului.
Pentru micuții de la această școală, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică a fost un dascăl de excepție. Elevii au fost ochi și urechi la „dezvăluirile” directorului general des­pre apa care curge din pârâul Taia și ajunge potabilă la ei la robinete. O lecție de toată frumusețea!
„Am fost plăcut surprins de curio­zi­tatea acestui grup de copii, mai ales că ei sunt doar în clasele primare. Însă, ele­vii s-au dovedit deosebit de interesați de procesul de tratare a apei pe care-l facem în cadrul Stației de la Taia. M-am bu­curat și mai mult să constat că, după ce a ascultat cu mare atenție expli­ca­ți­i­le, David Zven Woller, unul dintre micii noștri vizitatori, a reprodus cu exac­ti­tate și în detaliu întregul proces de tra­ta­re a apei, dovedind un spirit de ob­ser­vație și un interes absolut remarcabil”, a declarat Cristian Ionică. (M. Gânju)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Te Căutăm! Desenator / Tehnician CAD în Construcții

17 Locație: Deva, jud. Hunedoara  Tip job: Full-time / Part-time Hai să construim viitorul împreună! ️ Ești pasionat…

6 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Zvonul zilei din re­gi­u­nea cu lămpașe este legat de un doftor de ne­cuvântătoare, un nou…

6 zile ago