Lecţii de arheologie la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Douăzeci de tineri din judeţ au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la un atelier de arheologie, organizat în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pentru a învăţa care este importanţa artefactelor din os şi corn. Cursul a fost susţinut în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Pro Corvina“, este vorba despre proiectul „Tânărul arheolog“, iar în cadrul atelierului organizat weekendul trecut – ultimul din acest proiect – tinerii au învăţat ce tipuri de obiecte se realizau din os şi corn în antichitate, care sunt metodele şi tehnicile de confecţionare a unor astfel de artefacte, dar şi care sunt modalităţile de ornamentare a acestora.
„La curs au participat 20 de tineri cu vârste cuprinse în 16 şi 18 ani şi invitaţi precum Paul Cheptea – membru al Asociaţiei Terra Dacica Aeterna şi dr. Dorin Alicu, un arheolog cu experienţă vastă, ce a săpat vreme de patru decenii în siturile de la Sarmizegetusa. Activitatea, în cadrul cursului, a fost concentrată în special pe jocuri de cunoaştere şi autocunoaştere, pe lecţii teoretice şi practice cu privire la realizarea artefactelor din os şi corn, dar şi pe evaluarea de la final, în urma căreia am putut observa ce au dobândit copiii la atelier“, a precizat Cristian Dima, director executiv al Asociaţiei „Pro Corvina“.
mă pasionază această activitate.aș dori nai multe articole pe acestă problemă.