Lege: un borcan cu miere pentru fiecare elev
Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar câte un borcan cu miere polifloră din producţia românească. Fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane lei, sunt prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii. Legea se află în Parlament şi se speră să fie pusă în aplicare cel târziu la 1 ianuarie 2018.
Va creşte consumul autohton
Deşi a existat Legea nr. 509/2006 pentru distribuirea mierii în şcoală, aceasta nu a funcţionat. Potrivit noului proiect, 1,5 milioane de copii din şcoli şi grădiniţe urmează să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame. Conform statisticilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a crescut la nivel naţional cu 15 procente, până la 500-600 de grame pe locuitor pe an, însă tot este de trei-patru ori mai mic, comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, cele două kilograme consumate în Germania şi chiar trei kilograme în ţările nordice.
“Este păcat să nu ajungă la copii o miere bună, românească, pe piaţă existând tot felul produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu şi de calitate. Sunt mulţi apicultori care o direcţionează către APICOLA, unii au accesat proiecte europene pentru a fi sprijiniţi în dezvoltarea producţiei, iar alţii, din lipsa unei deschideri, se mulţumesc să practice apicultura doar pentru a-şi asigura consumul propriu. Pe de altă parte, copiii se vor bucura, sunt convins. Să nu uităm că nu toată lumea îşi permite un borcan cu miere pe lună. Unii trăiesc din ajutorul social, alţii din indemnizaţia de şomaj sau pur şi simplu au un venit la limita supravieţuirii. Şi zahărul alb, un aliment atât de procesat, este de multe ori un lux pentru aceşti oameni, pe când mierea polifloră reprezintă produsul mai multor plante, având în compozitia sa diverse minerale, vitamine şi principii active. Nu degeaba unii specialişti o denumesc «medicamentul vieţii», valoarea sa terapeutică fiind uriaşă. Salut proiectul de lege şi îl aştept cu toată deschiderea. Va fi un câştig atât pentru copii, cât şi pentru producătorii autohtoni ”, a spus Sorin Marica (foto sus), deputat PSD de Hunedoara.
Propunerea unui primar: să se implementeze la nivel local
“Înainte să mă declar pro, sută la sută, trebuie să ştiu dacă apicultorii vor avea de câştigat cu adevărat. Dacă ministerul va organiza licitaţie şi va câştiga proiectul unul singur pentru toată ţara, mare bucurie pentru apicultori nu va fi. Cu ce-l încălzeşte pe cel din Crişcior că mierea va fi furnizată de un mega-extra producător din Oltenia, de exemplu? Ideal ar fi ca fiecare administraţie publică să se gospodărească la nivel local, în urma unei licitaţii atribuind sarcina acestui program unui apicultor local. Nu cred să existe vreo comună care să nu aibă apicultori. Oricum, s-ar găsi soluţii din zonă. Şi dacă s-ar organiza la nivel de judeţ ar fi cam tot degeaba. La fel, pe acelaşi principiu, cu ce-l face bucuros pe un apicultor de pe Valea Mureşului faptul că unul din Ţara Haţegului distribuie mierea la toate şcolile din judeţ? Exemplele pot continua. Da, pentru consumatorul final, elevul, este foarte bună o astfel de iniţiativă. Copiii nu au nici un fel de vină, pentru că o idee binevenită se încurcă în iţe birocratice. Vedem ce presupune noua lege şi sper din toată inima să fie gândită din toate unghiurile posibile. Dacă tot se face un bine, măcar să fie făcut până la capăt, nu doar pe jumătate”, afirmă Ovidiu Furdui (foto jos), primarul comunei Crişcior.