Legea falimentului personal, prin ochii a doi primari hunedoreni
Legea falimentului personal, recent promulgată de preşedintele ţării, dă un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi în acelaşi timp îi fereşte de executarea silită. Pe parcursul întregii perioade, toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilităţi, vor fi verificate „la sânge“ de un administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de tribunal.
La Densuş e binevenită
„Sunt multe persoane care au contractat credite bancare în franci elveţieni. Cu trendul pe care îl înregistrează această monedă în ultima vreme, se ajunge ca omul să plătească aproape dublu. Sunt convins că şi la noi în comună există localnici care se confruntă cu problema asta. Nu te poţi băga în viaţa cuiva, să întrebi astfel de lucruri, dar am auzit mulţi care se confruntă cu asemenea neajunsuri. Cu nivelul salarial din ziua de azi, din remuneraţia lunară nu reuşeşti să faci investiţii majore. N-ai cum. Aşa că se apelează la credite. Dar există şi un revers. În principiu, sunt de acord cu noua lege, atâta timp cât se încearcă să se ofere un sprijin cetăţeanului aflat în încurcătură. Omul ar plăti dacă ar avea bani, nu ar sta cu frica executării silite, dar e clar că neavând, nu poate onora obligaţia financiară. Atunci intervine blocajul”, a afirmat primarul din Densuş, Traian Bugari. Acesta a mai spus că la nivel de comună sunt 17 persoane asistate social, dar există şi multe cazuri de localnici rămaşi fără loc de muncă.
Turdaşul crede că e permisivă
„Mai demult, să iei un credit nu era mare lucru. Aşa că s-au luat foarte multe. Care cum a putut şi pentru ce şi-a dorit. Unii nu au luat sume mari, dar nu le-au mai plătit. Fie din rea-voinţă, fie nu au mai avut de unde. Aşa că problema executării silite, indiferent după câţi ani intră pe rol, e cu dus-întos. Unii nu deţin nimic în proprietate – case, terenuri sau maşini, deci, cum să-i execuţi. N-au nici venituri să le pui popriri pe cont. De la noi nu cred să fie mulţi în situaţia de a fi contractat sume imense, în general s-au contractat bani puţini, pentru lucruri mici, gen electronice şi electrocasnice. Vremurile actuale şi condiţiile înăsprite de creditare i-au cam pus să se gândească de două ori înainte de a cere bani la bancă. Şi să nu uităm că la o comună cum e a noastră, cu puţin peste 2.100 de locuitori, avem multe cazuri sociale (56, în acest moment). Aşa că nu pot nici să se încadreze la vreun credit, cât să le fie aprobat dosarul. În concluzie, legea e bună, dar românul e inventiv“, a arătat primarul din Turdaş, Remi Bocşeri. Amintim că proiectul a fost promovat anul trecut de deputata Ana Birchall şi era aşteptat cu sufletul la gură de 800.000 de români care îşi achită cu greu ratele la credite. Potrivit noilor reglementări, se califică pentru insolvenţă orice român care are cel puţin două restanţe mai mari de 30 de zile şi care poate dovedi că este incapabil să le plătească. Impactul aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice în România se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, conform estimărilor bancherilor, care se tem totuşi că o parte din datornici nu-şi vor mai plăti ratele.