Controversata lege a suprataxării marilor averi a fost readusă în atenţia publică, în urma unei conferinţe de presă susţinute, ieri, de liderii UNPR, partid aflat în coaliţia de guvernare.
Proiectul legislativ a mai fost supus dezbaterii parlamentului, în perioada în care UNPR făcea parte din executivul condus de Emil Boc, ca într-un final, legea să fie respinsă de Camera Deputaţilor, deşi iniţial primise aviz pozitiv din partea comisiei de buget-finanţe. Atunci s-a propus taxarea averilor care depăşesc 450.000 de euro cu 0,5 la sută, iar în proiectul actual, mărimea impozitului a fost crescută la unu la sută. Impozitul pe marile averi a mai fost supranumit şi taxa de solidaritate, iar în varianta recentă, potrivit reprezentanţilor UNPR, sunt vizate doar persoanele fizice deţinătoare de bunuri mobile şi imobile cu valoare mai mare de 450.000 de euro.
„Persoanele fizice care au o avere mai mare de 450.000 de euro să plătească pentru o perioadă de trei ani o taxă de unu la sută din valoarea bunurilor pe care le deţin. Aici se au în vedere bunurile imobile, cum ar fi casele, terenurile de orice tip, sau bunurile mobile cum ar fi automobilele de lux, iahturile, elicopterele ş. a.. Se doreşte crearea unei astfel de taxe suplimentare, tocmai pentru că statul cheltuie mai mult cu protejarea unei averi extinse. Dacă aceşti bani vor ajunge în bugetul statului şi vor fi folosiţi în domenii importante cum ar fi sănătatea sau învăţământul, ei se vor întoarce sub o altă formă tot către cetăţenii care i-au plătit şi care vor beneficia de servicii de calitate, susţinute din bugetul statului”, a precizat senatorul hunedorean UNPR, Haralambie Vochiţoiu (foto), care a vrut în acest fel să lămurească unele confuzii în ce priveşte proiectul de lege amintit. Tot el a adăugat că o astfel de lege ar putea dinamiza piaţa imobiliară, prin determinarea proprietarilor de a-şi valorifica bunurile imobiliare. Prin urmare, cei care au mai multe proprietăţi vor fi nevoiţi să le administreze profitabil, asftel încât să poată avea resurse pentru a plăti respectiva taxă, iar cazurile de imobile neîngrijite sau terenuri agricole în paragină ar fi din ce în ce mai rare.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…