Săptămâna trecută, Legea irigaţiilor nu a trecut de Camera Deputaţilor, după ce a primit votul favorabil al senatorilor, pentru că liberalii se aflau în grevă japoneză. Astfel, conducerea ALDE Hunedoara a explicat care sunt pierderile pentru agricultura şi economia românească prin blocarea proiectului legislativ.
„Greva este o mască pentru chiul”
„Parlamentul României a dezbătut pentru prima dată după 1989 o Lege a irigaţiilor, menită să reabiliteze acest sector care s-a degradat constant în ultimii 25 de ani. Programul Naţional de Irigaţii reprezintă un proiect de interes naţional, proiect iniţiat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, proiect pe care ALDE îl consideră crucial pentru viitorul agriculturii româneşti, precum şi pentru dezvoltarea economică a României. PNL prin abţinerea şi în acelaşi timp absenţa unor parlamentari, a blocat însă Legea Irigaţiilor, demarată de ministrul Agriculturii. Se pare că PNL nu ţine cont de priorităţiile românilor şi în special de priorităţile fermierilor români. În loc să ajute la salvarea agriculturii româneşti, ei îşi urmăresc interesele meschine. Greva lor japoneză este un mod mascat de a nu face nimic, de a chiuli şi de a bloca activitatea Legislativului, punând piedici aprobării Legii Irigaţiilor, doar pentru că această lege este iniţiativa ALDE şi nu a lor!”, a afirmat Marius Sanfirişca (foto, în dreapta), copreşedinte al ALDE Hunedoara.
Sute de milioane de euro pierdute
Liderul ALDE Hunedoara a mai explicat care sunt pierderile pentru România şi în primul rând pentru agricultura autohtonă prin blocarea Legii irigaţiilor. Prin absenţa unei astfel de legi, infrastructura sistemului de irigaţii nu va mai putea fi reabilitată, iar banii care au fost cheltuiţi până acum vor fi pierduţi. „Neaprobarea acestei legi duce la pierderea a 560 de milioane de euro alocate de Ministerul Agriculturii prin PNDR 2007-2013 şi 2014-2020, pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii. Totodată, nu vor mai putea fi asigurate fonduri pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii. De asemenea, ar fi existat o serie de reglementări care duceau la crearea unui sistem de irigaţii eficient. Legea nu era importantă doar pentru ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu doar pentru ALDE, ci în primul rând pentru fermierii români şi pentru dezvoltarea României din punct de vedere agricol şi economic! De ce camarila PDL-PNL dă cu piciorul la 560 de milioane de euro, care erau pentru România? De ce PNL se opune dezvoltării agriculturii româneşti, unui sistem naţional de irigaţii şi dezvoltării României?”, a concluzionat copreşedintele ALDE Hunedoara.
Dacă infrastructura irigaţiilor ar fi refăcută, de acest sistem ar beneficia şi agricultorii din judeţul nostru. Potrivit consilierului local al municipiului Hunedoara, Maria Mornea (foto, în stânga), în trecut, peste 4.000 de hectare de teren agricol din judeţ au fost irigate prin canale deschise sau staţii de pompare.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…