Magdalena Șerban
În vederea îmbunătățirii procesului de depunere a cererilor unice de sprijin pentru campania A.P.I.A, până în data de 16 mai 2022 (termenul-limită), administrația publică din Lelese vine în ajutorul cetățenilor și preia toate documentele necesare, la sediul primăriei sau în format electronic.
Comună mică, fermieri mulți
„De la o simplă solicitare pe e-mail (la adresa primarialelese@yahoo.com), cu transmiterea documentelor cerute de APIA către noi (ulterior avem grijă ca întreg dosarul să ajungă la centrul APIA) și până la simpla cerere pentru emiterea și transmiterea adeverinței de la Registrul Agricol, cetățenii pot solicita orice fel de suport din partea noastră. Bineînțeles, se poate veni direct la sediul primăriei, deoarece nu toată lumea folosește Internetul. Să nu uităm că sunt și vârstnici sau pur și simplu persoane care nu cunosc noua tehnologie. Ba mai mult, unii preferă să meargă personal la APIA pentru a-și depune dosarul, având acces la mai multe informații de specialitate (pot fi atenționați, de exemplu, că respectivul teren, chiar dacă are o anumită suprafață nu se încadrează în întregime pentru subvenții, jumătate fiind cu spini ce trebuie tăiați mai întâi, etc). Pentru cei care au totul clarificat și bine pus la punct încă de anii trecuți, lucrurile vor merge repede. La nivel de comună există mulți fermieri. Sunt vreo 800-900 de cereri, de toate. Mulți sunt străinași care au terenuri la noi. Nu doar că le dețin, chiar și locuiesc aici o bună parte din timp, dar domiciliul le rămâne în altă parte, de regulă pe la oraș. La Sohodol, de exemplu, oficial sunt 12 oameni, dar ca fermieri se identifică vreo 60. Toată lumea vrea să scrie în buletin Hunedoara, Cluj-Napoca, Deva, deci orice dar nu Sohodol sau Lelese. Nu înțeleg logica, însă e alegerea fiecăruia. Eu mă bucur să constat că satele de munte se populează. Pandemie, economie sau orice alt motiv, cert e că vin oameni noi”, a afirmat primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto). De subliniat că la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să se transmită/prezinte documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalizări sunt neeligibile. Termenul limită pentru plăți fără penalizări este 16 mai. Așa cum prevede legislația comunitară și națională, primirea cererilor continuă și după această dată, pentru încă 25 de zile calendaristice, însă cu o reducere de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă în termenul stabilit.
Moment special pe Calea Zarandului. Un tânăr din Deva și-a cerut în căsătorie iubita, la…
Vorbesc cârcotașii că o șefă de instituție de la noi face bani frumoși din legătura…
Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Pentru că a primit, din nou, votul aleșilor județeni…
Ionel Ș., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru că a…
Spitalul Județean de Urgență Deva nu a rămas în urma unităților medicale mai mici, și…
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au recuperat un…