Lelese: nu se ştie ce buget va fi, dar se ştie de cât e nevoie
În România există 3228 de unităţi administrativ-teritoriale (municipii, oraşe, comune, judeţe şi sectoare ale Capitalei – subdiviziuni) şi tot atâtea aşteptări bugetare. La Lelese, comună mică, dar cu mari aspiraţii de modernizare, ar fi nevoie de circa 2,4 milioane de lei doar pentru buna funcţionare în 2021. În rest, banii de investiţii se câştigă cu greu, fie pe filieră europeană, fie pe axe guvernamentale.
,,Acest necesar de aproximativ 2,4 milioane de lei este pentru a funcţiona nici mai bine, dar nici mai rău ca anul trecut. În 2020 am reuşit să recuperăm foarte bine restanţele la taxe şi impozite. Pe lângă sumele care se strâng din aceste dări (nu mari, evident, la nivelul populaţiei şi la valorile date de grila de impozitare) mai încasăm venituri din închirierea păşunii comunale, undeva la 600 de hectare. Avem în total circa 1.400 de hectare, dar este o mare suprafaţă împădurită. Am pus piciorul în prag, chiar dacă suntem mai duri, iar în cazul celor care au contracte de concesiune active, dar nu şi-au plătit cea ce le revine, le anulăm. Nu stăm la discuţii şi negocieri. De asta am avut încasări mari şi în anul precedent. Există clauză stipulată şi o respectăm. Data de referinţă e 1 ianuarie. Nu e problemă dacă respectivul ne cere adeverinţă pentru APIA pentru un teren din proprietatea sa, îi dăm, nu-l condiţionăm. Doar în ce priveşte păşunea noastră facem ordine. Mergem mai departe împreună doar dacă îşi plăteşte datoria. Am concesionat hectarul la suma de 180 de lei la care se adaugă impozitul pe teren. Fondul forestier (1075 de hectare) ne generează şi el venituri, în 2020 rămânând cu un plus de peste 180.000 de lei, pe lângă asigurarea necesarului de material lemnos pentru foc. Suntem într-o asociere în cadrul unui ocol silvic”, a afirmat Ciprian Achim (foto) primarul comunei Lelese.
Potrivit acestuia, faptul că pădurea e poziţionată aproape de sat, lângă asfalt, este un caz fericit, atât acesul la copaci cât şi transportarea lemnului nefiind complicate deloc şi prin urmare nici foarte costisitoare, comparativ cu alte comune.