Lelese: O nouă investiție parafată și o lege nescrisă a datinilor de Crăciun
Magdalena Șerban
Lelese înseamnă datini și obiceiuri pe care oamenii locurilor le culeg întocmai, le păstrează și le transmit mai departe, cu sfințenie. Dar mai înseamnă și condiții bune de infrastructură. Primarul de aici știe foarte bine să îmbine vechiul cu noul. Iar acum, la final de an, o nouă investiție aduce împlinire în sfera administrativă.
La colindat, după ce-au lucrat
„Avem segmente rămase neasfaltate în satul Runcu Mare, așa că am vrut să rezolvăm și acest aspect. Prin programul național Anghel Saligny ne-a fost aprobată finanțarea, am trimis indicatorii tehnico-economici și acum merg la București să semnez contractul. Valoarea investiției este de peste 8 milioane de lei. Studiul de fezabilitate e făcut, inclusiv proiectul e contractat, iar în februarie 2024 au termen să ni-l predea. Deci în februarie vom da drumul la licitația pentru executarea lucrărilor de asfaltare și modernizare”, a anunțat primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto). Edilul a mai promis că mersul cu colinda nu va fi pus pe pauză nici în acest an, comunitatea pe care o păstorește fiind recunoscută ca o mare iubitoare și păstrătoare de tradiții. „Până la Crăciun vom merge la spectacole, adică la evenimente, pe unde suntem chemați, iar de Crăciun mergem la oameni pe acasă, în Lelese, Cerișor și poate și la Runcu Mare. Normal, în seara de Crăciun se merge pe la câteva case (preot, primar, etc), și cu doba mergi în ziua de Crăciun și a doua zi. Lumea se pregătește înainte de sărbători, nu are timp să se bucure, dar când deja e ceas de sărbătoare, se liniștesc cu toții și nu-i găsim cu mâncarea pe foc sau la făcut de prăjituri. De Crăciun, omul e schimbat cu haine curate, de mare Praznic, așa că ne putem bucura unii de alții”, a explicat edilul local.
Plus și minus
De 2023, după trasul liniei, nu e încântat din punct de vedere bugetar, dar e mulțumit pe alte paliere. „Ne-a obosit. E un minus mare bugetar, având un mare plus la proiectele câștigate. La fiecare milion de lei plătit din fondurile atrase, mai trebuie pus pe puțin 50.000-60.000 de lei din buzunarul propriu. Și se adună, fiind multe proiecte. Cu vreo 900.000 de lei am rămas pe minus, suma însemnând totalul de actualizări rămase nefinanțate. Sper să fie finanțate la anul, noi neavând cum să le susținem. Dar una peste alta, a fost un an bun ca resurse, ca și lucrări. Am reușit să punem și cei 9 kilometri de asfalt de pe Valea Runcului (am tot zi că-i punem și abia i-am terminat în anul curent), am înlocuit și podul de la Govâjdia (avea peste 200
de ani), construind cel mai mare pod făcut după Revoluție, în Ținutul Pădurenilor. Să țină măcar 200 de ani”, a mai arătat Ciprian Achim.