Magdalena Șerban
Liceul Tehnologic Agricol Al. Borza Geoagiu și-a consolidat poziția pe harta de profil, dar și pe cea a lumii. Împreună cu alte state s-au depus eforturi considerabile pentru promovarea transhumanței. Mai mult de atât, în 10 decembrie 2023, transhumanța din România a fost recunoscută ca și patrimoniu imaterial UNESCO. Un merit de mult așteptat.
Dincolo de granițe
În perioada 1 septembrie 2023-31 august 2026 se derulează proiectul Erasmus + KA220-VET, cu titlul Agroecosistemul turmei transhumante, coordonat de EPLEFPA de Saint – Gaudens – Franța, demers în cadrul căruia Liceul Tehnologic Agricol Al. Borza Geoagiu este în parteneriat de cooperare în învățământ și formare profesională cu Instituto Statale omnicomprensi vo Larino din Italia, Ellinikos Georgicos Organismo – Dimitra Athina din Grecia, EPLEPFA Ariege Pyrenees Pamiers din Franța, cu Mongolian University of life sciences Ulaanbaatar din Mongolia și Universite Ibnou Zohr Agadîr din Maroc, alături de Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania.
O practică durabilă
,,Transhumanța, consemnată încă din Evul Mediu, este o fază avansată a păstoritului, o deplasare temporară, altitudinală și latitudinală a turmelor de animale, apărută din necesitatea folosirii eficiente a pășunilor și a fânețelor situate la mare distanță. Păstoritul transhumant, ocupație cu caracter istoric a poporului român, continuă să reprezinte mijlocul principal de subzistență al unui număr important de practicanți din zonele tradiționale de manifestare, ce conservă practicile stabilite acum câteva secole. Transhumanța este o practică globală care este acum amenințată. Recunoașterea sa de către UNESCO urmărește să o mențină în viață. Proiectul nostru face parte din planul său de salvgardare, valorificându-l și oferind tinerilor viitori crescători abilitățile necesare pentru o exercitare viabilă, suportabilă și echitabilă a practicii lor. Cei 6 parteneri se vor mobiliza pentru a sensibiliza, instrui, schimba și promova această practică în țările în care învățământul profesional agricol este un jucător major. La finalul proiectului, ne așteptăm la conștientizarea faptului că transhumanța este o practică durabilă care consolidează viața economică și socială a teritoriilor și face parte din tranzițiile climatice și ecologice. Formarea tinerilor va promova capacitatea lor de inserție profesională și incluziunea. Cooperarea dintre 6 țări va dezvolta înțelegerea reciprocă și va permite îmbogățirea culturală și lingvistică. Utilizarea tehnologiei digitale va spori abilitățile participanților și va face accesibile toate rezultatele noastre. Proiectul propune activități pentru a introduce pe toată lumea în practicile transhumanței și problemele sale de sustenabilitate”, susține prof. dr. Noureddine Cornelia, care prin decizia directorului liceului din Geoagiu, prof. Octav Cismașiu, a fost numita la coordonarea acestui proiect.
Pregătește-te pentru succes cu programele de studiu la distanță (ID) și cu frecvență redusă (IFR)…
SC SSE EXPLO ROMÂNIA SRL, cu sediul social în Municipiul Cluj Napoca, strada Straja, numărul…
Vorbesc gurile rele că un primar din zona noastră a sărbătorit în seara alegerilor, cu…
Comisarul șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara Pentru modul eficient în care…
C.G., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de pornografie…
Magdalena Șerban Săptămâna trecută a fost inaugurat în noua formulă Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență…