Magdalena Șerban
Mare le-a fost surpriza celor de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu când au constatat că Ghidul consultativ pentru
Îmbunătățirea infrastructuri liceelor cu profil preponderent agricol, publicat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), are pe copertă imaginea instituției școlare. Probabil faptul că a fost realizată cu drona pe care unitatea o deține (deci e o fotografie de calitate), alături de trendul ascendent pe care liceul se află din multe puncte de vedere, toate au cântărit mult în decizie.
Vor să obțină bani europeni pentru modernizare
„Am fost plăcut surprinși, bineînțeles. La momentul actual, din lista primită, am văzut că suntem în top 5 din cele 57 de licee agricole de la nivel național. Asta chiar nu e rău. Vrem să accesăm fonduri prin AFIR, însă avem o mare doleanță. Am strâns semnăturile de la 54 de licee agricole și am înaintat un punct de vedere către Ministerul Agriculturii, Ministerul Educației și AFIR, legat de suma care a fost alocată pentru noi (fiecare) și care e extrem de mică. Nu am putut dota grădinițele, școala primară și gimnazială prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nefiind eligibili ca licee agricole, deci nu am putut avea șansa la digitalizare și modernizare, iar acum, suma maximă alocată per liceu agricol, prin AFIR, e de 500.000 de euro. E puțin pentru programul nostru de dezvoltare. Cu tot ce ne dorim, necesarul ar ajunge la aproape 1,6 milioane de euro. Vizăm să modernizăm tot internatul (băi, mobilier, reabilitare majoră), să eficientizăm energetic toate clădirile școlii, să facem o cantină nouă (clădire nouă, cu sală de mese – pe tipul liniei de autoservire), parc de panouri fotovoltaice pentru a asigura independența energetică, să achiziționăm un tractor, o combină și o balotieră rotundă plus să facem un atelier de mecanică și un cabinet veterinar. Numai tractorul costă pe puțin 100.000 de euro, combina vreo 200.000 de euro, doar băile internatului ajung la 100.000 de euro, deci cum ne ajungă 500.000 de euro pentru absolut tot ce avem nevoie? Așa că memoriul nostru e pentru a solicita o sumă conformă cu nevoile. Măcar un milion de euro pentru fiecare”, a transmis profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu. Acesta a mai indicat ca fiind necesară o întâlnire între reprezentanții entităților amintite, pentru a se putea adopta o cale de mijloc.