Liceul „Grigore Moisil” din Deva, prins într-un parteneriat cu şcoli din Franţa şi Portugalia
Natalia Bumbac
Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva este partener într-un proiect derulat prin Programul Erasmus+, alături de alte două şcoli europene, respectiv Liceul „Fernăo do Pó” din Bombarral, Portugalia şi Liceul „Louis Armand” din Machecoul, Franţa. Proiectul strategic “Identităţi culturale gastronomice şi globalizarea” se va derula în perioada 2017 – 2020 şi are ca scop schimburile de experienţă şi aprofundarea cunoştinţelor elevilor care studiază gastronomia.
„Cea mai dotată şcoală din Vestul Franţei”
Iniţiatoarea proiectului este profesoara de Limba franceză Corina Tomuş, de la liceul devean. Aflată în vizită în Franţa, în 2015, a încercat să contacteze mai multe şcoli din Hexagon în vederea unei colaborări. După mai multe refuzuri, propunerea profesoarei Corina Tomuş a fost agreată de reprezentanţii şcolii din Machecoul. Iar, partea cea mai frumoasă a întregului demers a fost când a aflat că respectiva şcoală este una dintre cele mai bine dotate din punct de vedere al aparaturii menajere din Vestul Franţei, ne-a spus dascălul. Mai mult de atât, tinerii care studiază la şcoala respectivă învaţă meserie de la adevăraţi maeştri bucătari, sau, masterchefi, aşa cum li se mai spune.
Odată stabilit parteneriatul, în noiembrie 2017, în Franţa, a avut loc prima întâlnire a echipelor profesorale de la cele trei şcoli, pentru a stabili activităţile proiectului. De la liceul devean au participat profesorii Corina Tomuş (care a fost şi traducătorul delegaţiei), Marcela Rişcan, Cristina Fruja şi Alin Petraş. „Liceul din Franţa este cea mai bine dotată unitate şcolară din punct de vedere al aparaturii gastronomice din Vestul ţării. Şcoala dispune de mai multe săli, în care elevii îşi exersează abilităţile de bucătari sau ospătari. Au la îndemână aparatură modernă. Toate produsele folosite în activităţile şcolare sunt preluate de la micii producători autohtoni. De la brânzeturi, legume, carne, stridii, cărnuri sau mezeluri, până la vinurile care sunt servite în restaurantul şcolii, toate sunt produse bio. Dovadă că francezii pun mare accent atât pe promovarea produselor autohtone, cât şi pe o educaţie alimentară sănătoasă”, ne-a relatat Corina Tomuş. Profesorii deveni au avut ocazia să viziteze fermele de la care se aprovizionează unitatea de învăţământ, cea mai impresionantă fiind o moară de vânt funcţională. Între 12 – 17 martie, delegaţiile de la cele trei şcoli partenere au avut o întâlnire similară în Portugalia.
În 2019, francezii şi portughezii vor veni la Deva
Întrunirile cadrelor didactice de la cele trei şcoli partenere în proiect vor fi succedate de schimburile de experienţă ale elevilor. De la fiecare unitate din Deva, Bombarral şi Machecoul, au fost selectaţi câte 12 elevi. De la liceul devean au fost prinşi în proiect 12 şcolari de la clasa a X-a B, specializarea Alimentaţie. În luna mai a acestui an, toţi cei 36 de elevi se vor afla la şcoala din Portugalia, pentru un prim schimb de experienţă. Următoarea întrunire va fi în 2019 la liceul devean, proiectul urmând să se încheie în 2020 cu schimbul de experienţă din Franţa. La final, elevii vor primi un certificat de competenţă gastronomică europeană. Proiectul beneficiază de un sprijin financiar de 48.000 de euro, prin Programul Erasmus+, din partea Uniunii Europene.