Din capul locului recunosc că sunt subiectivă în acest articol. Pentru că sunt brădeancă. Dar sigur îmi va fi iertată această subiectivitate, deoarece, ieri, la Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Brad am asistat la o lecţie de viaţă. O lecţie de viaţă pe care au dat-o elevii acestui liceu, care ieri a sărbătorit 150 de ani de la înfiinţare.
O manifestare plină de emoţie
De ce spun asta? Copiii – cum li s-a adresat Florin Talpeş, unul dintre cei mai prosperi români, absolvent al acestei unităţi de învăţământ, celor care studiază aici – şi-au exprimat recunoştinţa faţă de cei care îi învaţă, care le-au îndrumat paşii în viaţă, dar şi celor care au învăţat aici şi ţin încă legătura cu şcoala. Pur şi simplu a fost o lecţie de viaţă şi pentru asta ei merită tot respectul nostru.
Ieri, foşti elevi ai liceului brădean, foşti profesori, dar şi liceenii şi dascălii de azi şi-au spus poveştile, au luat sfaturi, dar mai presus de orice, au arătat că se respectă reciproc extrem de mult.
Prefectul Fabius Kiszely, care a urmat şi el cursurile aici, a spus cu ocazia sărbătorii de la Brad, că „un bun profesor este acela care se consumă pe sine oferindu-le lumină celor din jur, precum o lumânare“.
Primarul Bradului, Florin Cazacu, care a absolvit aici, a transmis şi el un mesaj emoţionant. Pentru că, dacă ar fi să caracterizăm într-un cuvânt manifestarea de ieri de la Brad, acesta ar fi emoţie.
Elevii au pregătit mai multe momente pentru oaspeţi. Ei au cântat, au avut o scenetă, dovedind că sunt nu doar elevi merituoşi, dar şi foarte talentaţi.
Oameni de succes
Dacă mi-ar fi spus cineva înainte de evenimentul de ieri de la Brad, la sărbătorirea a 150 de ani de funcţionare a Liceului Teoretic, că aceşti elevi de aici ne vor arăta nu numai că sunt frumoşi şi deştepţi, dar şi foarte talentaţi, nu aş fi crezut. Emoţii până la lacrimi de bucurie, mândrie şi respect, astfel poate fi caracterizată întâlnirea de ieri între generaţii de dascăli, de elevi, de absolvenţi. Şi, cum să nu fie mândri profesorii, când văd că unul dintre absolvenţi a ajuns printre cei mai de succes specialişti în IT şi, totodată, om de afaceri din ţară, altul e prefect, altul e primar, mulţi au ajuns să fie oameni importanţi şi respectaţi, cu familii frumoase şi poveşti deosebite?
„Materialul genetic e foarte bun“
„În 1970 am intrat în acest liceu. Am prins, deci, sărbătorirea centenarului unităţii de învăţământ. Îmi amintesc că, dacă m-ar fi întrebat atunci cineva la câţi profesori de la liceu ţin, aş fi răspuns că la unul sau la doi. După 50 de ani de când am intrat în liceu, vă pot spune, după multe reuşite şi nereuşite în viaţă, că sunt mult mai mulţi profesori care şi-au pus amprenta asupra mea. Vă mulţumesc, dragi profesori. Reuşitele mele sunt şi reuşitele voastre, iar nereuşitele mele sunt doar ale mele (…) Am stat de vorbă cu foarte mulţi elevi de la liceul nostru. Mi-au plăcut foarte mult copiii. Materialul genetic al Bradului este unul de calitate. Copii, ţineţi minte ce mi s-a întâmplat mie. Lucrarea profesorilor se vede în timp, nu imediat. Dacă ne gândim la viitorul copiilor, care vor lucra peste câţiva ani, întrebarea este ce se va întâmpla cu ei? Noi suntem o generaţie în viaţa căreia s-a întâmplat ceva care ne-a schimbat viaţa tuturor, a fost o lebădă neagră. A fost momentul 1989, căderea comunismului. Ce se întâmplă acum? Eu şi soţia mea suntem bine conectaţi la marile transformări care au loc acum. Valul de schimbări vine mult mai repede, nu ca altădată. Ştim că jumătate din meseriile de azi nu vor mai exista peste 20 de ani. Nu ştim cum vor arăta meseriile noi. Ce fel de abilităţi trebuie să aibă copiii de acum ca să reuşească peste 20 de ani. Stând de vorbă cu elevii de la acest liceu, am înţeles că avem lideri, că ei vor reuşi cel puţin la fel de bine ca noi”, a spus Florin Talpeş, absolvent al acestui liceu, CEO şi fondator al Bitdefender.
Monografie şi placă comemorativă
Liceul brădean a fost înfiinţat în 1869, întemeierea sa fiind rodul conlucrării unor membri marcanţi ai elitei româneşti din Transilvania secolului XIX cu ţăranii ortodocşi şi greco-catolici din Zarand. În 1850, episcopul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, Andrei Şaguna, port drapelul emancipării culturale a românilor de aici, cerea guvernului austriac înfiinţarea a şase gimnazii superioare şi a altor şase inferioare, un gimnaziu urmând să fie întemeiat la Brad. Să amintim şi că, Arsenie Boca se numără printre cei care au învăţat aici, absolvind în anul 1929.
Ieri, dascălii pensionaţi, dar şi cei activi au primit diplome aniversare, a fost lansată monografia liceului, dar a fost dezvelită şi o placă comemorativă în memoria dascălilor de aici, decedaţi în ultimii 10 ani.
Liceul „Avram Iancu“ din municipiul Brad îşi continuă povestea de succes.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Pacat ca nu au un bust sau o statuie cu Parintele Ieromonah Arsenie Boca care a terminat la acest liceu și a fost sef de promotie. Acolo exista un copac al Parintelui Arsenie Boca, aflat in paragina. Acum 5 ani cand am propus sa facem un bust al Parintelui Arsenie Boca, directorul a zis da, da si Nu in loc de da a ramas. I.am lasat un numar de contact dar nimic.O parte din cheltuieli le suporam eu. Rusine! Oameni delasatori....
Liceul pe care l-am absolvit și la al cărui CENTENAR am participat în 12 octombrie 1969 a sărbătorit ieri, 10 octombrie 2019 , 150 de ani de existență.
VIVAT, CRESCAT ET FLOREAT IN AETERNUM !!!!
Prof. Giurgiu Gheorghe, Dej, județul Cluj, fost elev al liceului