Liderul naţional al PSD a propus ca toate alegerile să se facă o dată, la interval de cinci ani. Aleşii hunedoreni ar susţine propunerea lui Dragnea

Natalia Bumbac

Frecvenţa cu care se organizează în România campanii electorale, respectiv alegeri locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale a iscat nemulţumiri inclusiv în rândul politicienilor. Astfel, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat zilele trecute că social-democraţii vor să propună ca toate alegerile din România să se organizeze o dată la cinci ani.

Mandate de la patru, la cinci ani
Dacă ar fi să luăm ca reper perioada 2011-2020, am putea constata că în cinci dintre cei 10 ani, alegătorii sunt chemaţi la urne. În 2012 au avut loc alegeri locale şi parlamentare, acestea urmând să se organizeze şi în 2016 şi în 2020. Iar anii 2014 şi 2019 au fost sau vor fi dedicaţi alegerilor prezidenţiale, dacă actualele legi vor rămâne neschimbate. Motiv pentru care politicienii sunt implicaţi într-o luptă electorală permanentă, uitând de obligaţiile pe care şi le-au luat în faţa electoratului, susţine Liviu Dragnea. O altă propunere a liderului social-democrat a fost ca mandatele aleşilor locali şi ale parlamentarilor să fie de cinci ani, în loc de patru ani, la fel cu cel al preşedintelui României, dar şi cu cele ale omologilor lor din statele din comunitatea europeană. Lucru care ar face posibilă organizarea concomitentă a mai multor tipuri de alegeri o singură dată la cinci ani. Propunerea liderului social-democrat pare a fi agreată şi de către aleşii hunedoreni, cei cărora le-am solicitat o opinie pe acest subiect. Aceştia au adus doar argumente favorabile schimbării modului în care se organizează în prezent alegerile.

„Ar munci mai mult pentru cetăţeni, decât pentru campanii”
„Sunt de acord cu această propunere. În primul rând s-ar face o mare economie la bugetul statului, deoarece cheltuielile cu organizarea alegerilor s-ar reduce semnificativ. Pentru a putea materializa un astfel de proiect trebuie consultaţi toţi factorii implicaţi, astfel încât să existe consens la luarea unei decizii. În primul rând ar trebui modificată Constituţia, unde este prevăzută durata mandatelor aleşilor locali şi parlamentari”, a explicat deputatul Natalia Intotero. Întrebată dacă reducerea anilor electorali ar putea duce la o îndepărtare a politicienilor de electorat, deputatul hunedorean a afirmat că întâlnirile cu electorii sunt zilnice, nu doar cele din campania electorală.
„Este o mănuşă interesantă aruncată în spaţiul public de PSD. Vom avea între 18 şi 20 septembrie la Braşov, Liga aleşilor locali, unde vom discuta şi această problemă. Pentru a se ajunge la o altfel de organizare a alegerilor, trebuie organizat Referendum pentru modificarea Constituţiei. Este genul de propunere care trebuie realizată prin consens politic”, a afirmat deputatul Bogdan Ţîmpău. Acesta a mai spus că ar susţine personal o astfel de modificare a organizării alegerilor, argumentul fiind că „s-ar munci mai mult pentru cetăţeni decât pentru campaniile electorale”.

„Nu e sănătos să avem alegeri dese”
O poziţie favorabilă faţă de propunerea liderului social-democrat au şi aleşii locali din judeţ, aceştia fiind consideraţi pietrele de temelie ale campaniilor electorale. „O astfel de propunere este oportună şi nu a fost făcută doar de PSD, ci şi de către PNL la un moment dat, ca toate tipurile de alegeri să se organizeze în acelaşi an. Primul argument pro ar fi scăderea cheltuielilor. Un alt aspect ar fi că mandatul de patru ani nu este suficient din punct de vedere ar realizării proiectelor. Cred că o lege care să prevadă ca aleşii locali să aibă maximum două mandate de cinci ani ar fi bună. Asta, pentru că oricine ar ajunge pe o funcţie în administraţie timp de mai multe mandate, intră într-o monotonie, nemaiavând o implicare importantă”, a precizat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva. Edilul Devei a adăugat că pentru a se lua o decizie corectă pe această temă, este nevoie de o dezbatere publică.
„Cu siguranţă, cei care fac o astfel de propunere au suficiente argumente raţionale pentru a o susţine. Din câte ştiu, pentru ca alegerile să poată fi organizate concomitent, iar mandatele aleşilor să crească de la patru la cinci ani, ar trebui modificată Constituţia. Personal, consider că nu este sănătos să trăim într-un şir lung de alegeri”, a precizat şi Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Daca ar fi alegeri la o distanta de 5 ani intre ele ,Nu ar mai fi de cheltuit asa de multi bani si ar putea investi in educatie si in investitie pentru tarani la sate ,pentru apa ,canalizare si wc .

  • Draga Vili Rupa, democratia presupune alegeri oriunde in lume. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Sigur ca nu trebuie risipiti banii dar nici nu se pot transforma alegerile in vodevil, sa le faci de-a valma, doar pentru a face economii.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago