Liga lui Cozma funcţionează în „pribegie”
După 12 ani în care a stat într-un spaţiu al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, unde funcţionează şi Staţia de Salvare Minieră SALVAMIN Petroşani, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului a ajuns în „pribegie”.
Înfiinţată de Miron Cozma, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului traversează o perioadă mai puţin propice. Cu datorii mari, încă de pe timpul mineriadelor, pe care le are de achitat la bugetul de stat, LSMVJ a rămas şi fără sediu. Chiar dacă încă mai reprezintă interesele a 1.800 de oameni din Valea Jiului, angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, LSMVJ a fost nevoită să plece din spaţiul în care a funcţionat încă din anul 2000. CNH le-a pus la dispoziţie respectivul spaţiu, pentru că aşa era stipulat în Contractul Colectiv de Muncă. „Aşa a vrut domnul director Jujan”, s-a mulţumit să declare preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş (foto), referindu-se la faptul că au fost nevoiţi să plece din spaţiul de la SALVAMIN. Şi cum cotizaţiile sunt tot mai puţine, iar datoriile mari, reprezentanţii Ligii s-au văzut într-o situaţie dificilă, dar ajutorul a venit de la Blocul Naţional Sindical, la care este Liga afiliată. Aceştia au închiriat un sediu, în care şi LSMVJ îşi desfăşoară acum activitatea.
Conform calculelor făcute de finanţişti, LSMVJ trebuie să achite către stat datorii de peste 1,1 milioane de lei, suma reprezentând daune produse economiei naţionale în timpul mineriadelor. Practic, penalităţile şi majorările de întârziere depăşesc cu mult datoria în sine. Astfel, valoarea efectivă a sumei de plată este de 68.602 lei, iar diferenţa o reprezintă penalităţile şi majorările de întârziere. (C. Cosman)
Niste ciolanari.
Daunele „mineriadelor” (uf !,timpenia asta care a devenit cuvint de dictionar),sa le plateasca serviciile secrete care au organizat totul in amanunt.Exista documente si marturii conform carora,trupele speciale combatante la Stoenesti (Politie,Jandarmerie,SRI),au facut in vara lui 1999,antrenamente specifice in judetele Har-Cov.De fapt toate mineriadele incepeau prin neplata salariilor in ziua programata,inducind in mod parsiv cresterea starii de nervozitate a angajatilor.Pai cine putea da ordin de blocare a conturilor unei banci ? De aici greva si in continuare totul aparent scapat de sub control.Localnicii din Stoienesti spuneau ca au fost prelucrati cu o saptamina inainte,cu privire la ce trebuie sa faca in noaptea (!?) cind ajung minerii:sa nu iasa din case,sa nu aprinda luminile,s.a.Oare de unde se stia cu o saptamina inainte,in ce noapte ajung minerii acolo,pe unde urmau sa traverseze Oltul ? Nu sint cam multe necunoscute ? Cozma a gresit ca n-a „dat tot ce stie pe goarna” la momentul oportun.Asta l-a costat un pic de puscarie.Acum incearca.Dar,e tardiv.