Limpezirea apelor
Actuala campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, în judeţul Hunedoara, este cea mai leneşă, cea mai plictisitoare, cea mai moale, cea mai îndepărtată de temele europene, cea mai departe de cetăţean, cea mai puţin interesantă din toate campaniile electorale pe care le-am urmărit vreodată în România.
Dacă nu s-ar arăta, din când în când, câte un mic scandal al declaraţiilor – şi acelea fără vreo legătură cu alegerile pentru Parlamentul European, ci cantonate în furii locale, răzbunări tribale, încleştări pe scaune şi dorinţa de imagine cu orice preţ -, omul obişnuit habar nu ar avea că se desfăşoară o campanie electorală şi că vin alegerile.
Miza temelor cu adevărat europene pare să fi rămas preocuparea de sezon exclusiv pentru partidele noi şi mai mici: Partidul Mişcarea Populară, Partidul Noua Republică şi, extrem de timid, Partidul Forţa Civică. Dintre formaţiunile mai solide, doar UDMR păstrează temele europene de actualitate în întreg discursul electoral.
Social-democraţii, liberalii şi democrat-liberalii par să nu scape de obişnuinţa de a propaga temele preferate, folosite în campaniile pentru alegerile generale: locurile de muncă, investiţiile, educaţie, sănătate, şcoli şi pensionari. Este adevărat că fiecare din cele trei formaţiuni încarcă aceste teme în cantităţi diferite, dar tendinţa este aceeaşi. Există, evident, o logică simplă a acestui comportament şi, la fel de evident e faptul că, în România, cu un electorat subalfabetizat în domeniul problemelor continentale, o campanie strict pe teme europene ar fi moartă din start.
Cu toate acestea, rămâne valabilă întrebarea de ce nu au fost avertizaţi alegătorii, cinstit, că promovarea propunerilor şi programelor din această campanie electorală se va face în zona necesităţilor româneşti, încercându-se definirea echipelor de candidaţi după aceste criterii, întrebare la care răspunsul vag, dar corect, ar fi acela că e ruşinos să recunoşti astfel de abordare. Totuşi, nouă ni se pare cu mult mai ruşinos să spui, înainte de campania electorală, că temele abordate vor fi strict europene, ştiind că este o declaraţie demagogică.
Dar asta este situaţia, leneşa campanie merge înainte, iar opinia noastră este că, şi în asemenea condiţii, românii ar trebui să meargă la vot şi, dacă nu vor vota neapărat pentru Europa, vor vota pentru minima limpezire a apelor în politica românească.