Balanţa înclină către un singur adevăr: se lucrează după direcţiile venite din partid, şi nu pentru nevoile românilor. Calculele sunt făcute şi putem observa cu uşurintă că, atunci când există interese proprii, aleşii acţionează la foc automat. Fie că este vorba despre împrumuturi făcute peste noapte la băncile naţionale sau mondiale, despre modificări aduse pentru organizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, guvernanţii demonstrează că se pot descurca cu brio.
Un exemplu clar şi concret: noua metodologie de concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în unităţile de învăţământ! Nici bine nu s-a menţionat de ea, că ministrul educaţiei numără secundele până la START pentru înscrieri. În maniera propusă, România va avea, începând cu 27 iulie, 10.000 de directori de şcoală pregătiţi să gestioneze situaţia unităţilor de învăţământ, mai bine decât au făcut-o predecesorii. Cum? Fără vreo pregătire în managementul educaţional şi fără prea multe cerinţe de îndeplinit de către candidaţi. Singurele criterii menţionate şi lăsate doar de ochii lumii se referă la: vechimea în învăţământ de minim 5 ani, obţinerea calificatului „Foarte bine” în ultimii 2 ani şcolari şi buna purtare în cadrul şcolii în ultimul an. Adică, jumătate sau chiar un sfert din cele care existau până acum pentru aceste două funcţii. Mai mult, aflăm din acelaşi document care stabileşte criteriile de concurs că: ponderea notei obţinută la proba scrisă este 40%, iar nota de la interviu 60% şi nu poate fi contestată.
Şi asta nu este tot! Ministerul a renunţat subit la importanţa pe care o joacă corpul naţional de experţi în managementul educaţional, considerat, până ieri, „PEPINIERA pentru viitorii conducători ai unităţilor de învăţământ din preuniversitar” şi participă fără reţineri la destabilizarea şcolii româneşti. Aşa acţionează guvernul de coaliţie! Şterge cu buretele, fără prea multe explicaţii, mecanismul prim de selecţie şi îl înlocuieşte cu subiectivism, nepotism şi slaba pregătire.
Prin această decizie, guvernanţiinu au eficientizat procesul de selecţie aşa cum au încercat să transmită, ci au anulat o bună parte a pregătirii celor care vor asigura guvernarea şcolilor, desigur, în avantajulapropiaţilor domniilor lor. S-au jucat „de-a directorii de şcoli”, iar principalii pierzător ai acestui exces de zel vor fi din nou copiii! Aceasta să fie oare „România Educată”?
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara
Preşedintele Comisiei pentru învăţământ
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…