Lipsa asigurãrii obligatorii a locuinţei poate fi sancţionatã
Deşi asigurarea obligatorie a locuinţei a fost reglementată de ceva timp, proprietarii de imobile nu ştiu exact care sunt riscurile dacă nu încheie această poliţă, drept dovadă fiind întrebările cititorilor ziarului nostru adresate redacţiei pe această temă. Mai exact, aceştia voiau să afle cât de obligatorie este această asigurare şi care sunt sancţiunile în cazul în care un proprietar nu o deţine.
Drept urmare, am cerut explicaţii societăţii responsabile de monitorizarea asigurărilor obligatorii a locuinţelor, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit reprezentantului PAID, poliţa obligatorie este, aşa cum reiese şi din denumirea ei, obligatorie, nefiind condiţionată nici măcar de existenţa unei poliţe de asigurare facultativă. Lipsa asigurării obligatorii a locuinţei poate fi sancţionată cu amenzi între 100 şi 500 de lei, ne-a precizat reprezentantul societăţii. Iar, deţinerea poliţei poate fi verificată în baza de date a societăţii, alcătuită din datele furnizate de primării privind numărul locuinţelor din raza unităţii administrativ-teritoriale (UAT), corelate cu datele de la furnizorii de servicii de asigurare a bunurilor, conform legislaţiei în vigoare. Totuşi, PAID nu are, deocamdată, o evidenţă completă a locuinţelor din România, pentru că, aşa cum am aflat de la autorităţile publice locale din Deva, aceste date nu le-au fost solicitate, conform legii. „Până acum ne-au fost cerute, în baza unui model de raportare, date referitoare la riscurile seismice din UAT Deva, alte date nu ne-au fost solicitate”, ne-a spus Răzvan Mareş, viceprimar al municipiului Deva.
Costul anual al poliţei de asigurare obligatorii a locuinţei este de aproximativ 20 de euro, preţurile variind şi în funcţie de tipul imobilului, valabilitatea poliţei fiind de un an de zile. (N. Bumbac)