Lipsa semnalului GSM îngreunează acţiunile de salvare ale jandarmilor montani
Lipsa semnalului GSM în zonele montane de la noi din judeţ este o problemă care nu şi-a găsit deocamdată rezolvarea. Pe lângă impedimentele de natură comunicaţională între turiştii montani, acest fapt îngreunează şi intervenţiile echipelor de salvare şi prim ajutor care acţionează în masivele muntoase. Cea mai gravă situaţie se regăseşte în Retezat, unde acoperirea cu semnal de telefonie mobilă este de sub 80 la sută. De asemenea, există zone, precum Parângul, unde semnalul de telefonie mobilă poate fi captat în jumătate din suprafaţa muntelui. Datele au fost prezentate de colonelul Robert Vîţă (foto jos), şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, într-o conferinţă de presă pe tema bilanţului activităţii pe un an de zile a jandarmilor montani.
Au nevoie de o dronă
„În Munţii Retezat, lipsa semnalului GSM este de circa 75 – 80 la sută, în Parcul Natural Grădiştea de Munte-Cioclovina este de aproximativ 50 la sută, iar în Munţii Parâng semnalul este fluctuant, el lipsind cu desăvârşire în văile dintre versanţi”, a declarat şeful IJJ Hunedoara. Acesta a mai spus că informaţiile despre acoperirea cu semnal de telefonie mobilă în zonele montane sunt confirmate de realităţile din teren, precum şi de hărţile operatorilor de telefonie mobilă. Colonelul Robert Vîţă a mai precizat că în urmă cu ceva timp a avut loc o reuniune a instituţiilor cu atribuţii în căutarea şi salvarea victimelor, în urma căreia s-a decis ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa Autorităţii Naţionale de Comunicaţii (ANCOM), în speranţa că va fi rezolvată. Şeful IJJ Hunedoara a mai arătat că pentru eficientizarea intervenţiilor de salvare în zonele montane, ar fi nevoie de o dronă, motiv pentru care a cerut sprijinul autorităţilor în achiziţionarea unui aparat de acest gen.
Zeci de persoane salvate
Un exemplu elocvent în ceea ce priveşte lipsa comunicării între victime şi salvatori a fost cel din luna martie 2017, când doi bărbaţi s-au rătăcit pe munte. Aceştia au fost căutaţi timp de 50 de ore de jandarmi şi salvamontişti, în lipsa semnalului GSM neputând fi contactaţi pe telefonul mobil. Cei doi au supravieţuit, deşi erau temperaturi cu minus, deoarece au mers încontinuu. O altă misiune a salvatorilor montani desfăşurată într-o zonă fără semnal a fost cea de recuperare a trupurilor neînsufleţite a celor doi copii alpinişti decedaţi în urma unei avalanşe, din 23 aprilie. În cazurile în care salvatorii au putut păstra în permanenţă legătura telefonică cu victima, intervenţia a durat aproximativ o oră. Drept exemplu stă salvarea unui bărbat care s-a rătăcit în Retezat, după o oră de la apelul la 112 a fost găsit. În total, pe parcursul unui an, jandarmii montani au participat la 28 de acţiuni de salvare căutare, acordând sprijin la zeci de persoane aflate în dificultate.
Nouă posturi la nivel de judeţ
Specializaţi în intervenţiile din zonele montane, cei 71 de jandarmi montani de la IJJ Hunedoara sunt organizaţi în nouă posturi la nivel de judeţ. Structurile de jandarmi montani sunt dispuse şi acţionează în staţiunile montane şi pe traseele adiacente din masivele Vâlcan, Parâng, Şureanu şi Retezat. Postul de Jandarmi Montani Vaţa de Jos, constituit în cadrul Proiectului Life Connect Carpathians, are competenţă şi în afara judeţului Hunedoara, jandarmii montani acţionând în Munţii Ţarcu, Poiana Ruscă şi Apuseni. Astfel, printre competenţele jandarmilor montani se numără şi protejarea fondului silvic, fiind în strânsă colaborare cu administraţiile parcurilor naturale protejate. În total, pe parcursul unui an, jandarmii montani au constatat 63 de contravenţii pe domeniul silvic şi cinci fapte de natură penală. La capitolul menţinerii ordinii, jandarmii montani au fost implicaţi în aproape 2.000 de misiuni, la diferite manifestaţii cultural-artistice sau sportive desfăşurate în ariile lor de competenţă.