EvenimentFlash

Lotul 3 al „aurarilor”, trimis în judecată

Livia Botici

Fostul şef de post al comunei Orăştioara de Sus Alexandru Gogan, ofiţerul de poliţie din Deva Alexandru Todorescu, alături de alte trei persoane, au fost trimişi în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru traficarea a trei tezaure dacice, sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Valoarea bunurilor pe care aceştia le-au valorificat pe piaţa neagră a antichităţilor este de aproape cinci milioane de euro.

Prejudiciu de milioane de euro

Vinerea trecută, procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au trimis în instanţă al treilea dosar al „Comorilor dacice”. Cei cinci învinuiţi din acest dosar sunt: omul de afaceri Eugen Dudaş, Stănilă Crişan, Sâmu Crişan, ofiţerul de poliţie Alexandru Todorescu şi fostul şef de post al comunei Orăştioara de Sus, Alexandru Gogan. Hunedorenii vor fi judecaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit rechizitoriului, în perioada 1998 – 2007, cei cinci bărbaţi au desfăşurat, sistematic, detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal trei tezaure arheologice, pe piaţa neagră a antichităţilor. Primul tezaur, în valoare de peste un milion şi jumătate de euro, este alcătuit dintr-o brăţară dacică din aur, 1.000 de monede Lysimach, din aur, şi 2.000 de denari romani, din argint, precum şi trei ştanţe monetare. Al doilea tezaur, în valoare de peste două milioane de euro, este alcătuit din şase brăţări spiralice din aur, iar al treilea tezaur, sustras din situl arheologic Dealul Muncelului, este format din aproape 7.000 de denari romani, din argint, şi a fost evaluat la peste 700.000 de euro.

Martori în primul dosar

Toţi cei cinci învinuiţi din acest dosar au mai fost în vizorul anchetatorilor şi în primul dosar al „aurarilor”, numai că, atunci, doar în calitate de martori. Eugen Dudaş şi finul său, Alexandru Todorescu, au fost martori sub acoperire, iar ulterior, şi-au deconspirat identităţile sub care au făcut declaraţii în faza de urmărire penală. Omul de afaceri Eugen Dudaş a fost, între altele, intermediarul vânzării uneia dintre brăţările dacice. El a mai declarat în urmă cu trei ani, în faţa instanţei, că a primit drept garanţie un artefact, pentru un împrumut pe care l-a acordat. Ofiţerul de poliţie Alexandru Todorescu a declarat în trecut, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Hunedoara, că ştia despre existenţa grupurilor de braconieri din zona Orăştiei, încă dinainte ca procurorii să deschidă ancheta. Primul termen de judecată a fost stabilit de magistraţii de la Judecătoria Deva, pentru data de 28 septembrie 2010.

One thought on “Lotul 3 al „aurarilor”, trimis în judecată

  • Începând cu anul 2002 am încercat de mai multe ori să promovez o lege de protejare a monumentelor istorice din judeţul Hunedoara. Propunerile mele au fost mereu respinse datorită poziţiei Guvernului României preluată de la Ministerul Culturii. Dacă ar fi fost adoptată la un moment dat s-ar fi curmat acest jaf.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura