Comunitate

Lucian Boia şi Markó Béla, prezenţi la Salonul Hunedorean al Cărţii

Magdalena Şerban

Cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii, desfăşurată la Deva în perioada 7-10 octombrie, a adus în atenţia iubitorilor de literatură nu mai puţin de 83 de edituri din ţară. Totodată, acţiunea culturală a fost marcată şi de întâlnirea cu două mari personalităţi: istoricul Lucian Boia şi scriitorul şi cunoscutul om politic, Markó Béla.

04 biblioteca 1 DSCN1598 - CopieDespre România, Monarhie şi Primul Război Mondial
Vineri, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, hunedorenii au avut prilejul să-l întâlnească pe renumitul istoric Lucian Boia, care şi-a prezentat volumele „Suveranii României: Monarhia, o soluţie”, „Primul Război Mondial: controverse, paradoxuri, reinterpretări” şi „Cum s-a românizat România”, toate apărute la Editura Humanitas. Monarhia românească şi viitorul acesteia, Primul Război Mondial cu controversele şi reinterpretările sale – ca şi o analiză bazată pe date statistice a configuraţiei etnice a României, reprezintă cele trei mari subiecte pe care autorul le-a dezvoltat în cele trei cărţi. În semn de preţuire, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva i-a înmânat autorului o „Diplomă de Excelenţă” pentru întreaga sa operă şi interesul deosebit cu care aceasta este receptată.

04 biblioteca 2 DSCN1598 - CopieOm politic, poet şi promotor al spiritului european
În cadrul aceluiaşi eveniment, sâmbătă, scriitorul şi omul politic de etnie maghiară, Markó Béla, şi-a prezentat volumul „Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, societate”, apărut la Curtea Veche Publishing, anul trecut. Acesta cuprinde un amplu dialog dintre autor şi scriitorul şi editorul din Ungaria, Kőrössi P. József, născut în 1953, la Oradea.
În semn de apreciere pentru întreaga operă literară şi promovarea spiritului european în viaţa politică, Biblioteca Judeţeană i-a conferit şi lui Markó Béla o „Diplomă de Excelenţă“.
„Apărut iniţial în limba maghiară în Ungaria, volumul este tradus în româneşte de regretata scriitoare şi traducătoare Anamaria Pop, care alcătuieşte şi numeroasele note, iar poeziile lui Markó Béla inserate în volum sunt tălmăcite în româneşte de un alt mare traducător, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion. «Ruleta maghiară» oferă prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar în ipostaza de om politic, de preşedinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului României (2004-2007 şi 2009-2012), să descopere în persoana domniei sale un poet de mare sensibilitate şi originalitate, un intelectual autentic, un gânditor în spirit european, un reprezentant al naţiunii căreia îi aparţine şi cu ale cărei probleme s-a identificat de fiecare dată. Întrebărilor şi provocărilor lansate de Kőrössi P. József, Markó Béla le răspunde fără să ocolească nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al său atât ca om politic, cât şi ca poet, dar în primul rând ca intelectual maghiar transilvănean”, arată Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura