Municipalitatea din Lupeni a intrat în linie dreaptă cu modernizarea Palatului Cultural din localitate, iar în paralel, a dat startul la reabilitarea clădirii primăriei, urmând să extindă lucrările şi la Şcoala gimnazială nr. 1.
Investiţii blocate de arierate
„Actuala clădire a Primăriei Lupeni era numită, pe vremuri, «Cazina oficianţilor minieri», iar în acest an am început lucrările de reabilitare exterioară a edificiului, lucrări demarate din bugetul local. De noi aparţine şi Şcoala gimnazială nr 1, care necesită reabilitare interioară şi exterioară. În acest caz, lucrările se execută în perioada vacanţelor elevilor, ca să nu afecteze procesul de învăţământ. Deoarece există arierate în cazul programelor de modernizare pe care le-am accesat, nu avem voie să demarăm investiţii, doar reabilitări, acolo unde se impun”, arată Cornel Resmeriţă (foto), edilul-şef al municipiului Lupeni.
Palatul cultural, în renovare
„Sperăm ca lucrările la Palatul Cultural să se finalizeze conform termenului stabilit, astfel ca în luna iulie să-l putem inaugura. Este o investiţie pe fonduri europene şi presupune un proces de modernizare şi dotare”, a mai arătat Cornel Resmeriţă. De precizat că Palatul Cultural Lupeni, numit în perioada interbelică Teatrul Miner, a fost construit la iniţiativa Regelui Ferdinand I, de către „Societatea Anonimă Română Lupeni”. Din anul dării în folosinţă (în aprilie 1927) şi până în 1948, aici au concertat diferite orchestre camerale şi simfonice, atât din ţară cât şi din străinătate, iar pe scenă au jucat mari maeştri ai dramaturgiei româneşti. Palatul a fost proiectat după Sala de aur a Filarmonicii din Viena. După 1948 a fost transformat în cinematograf, geamurile sălii de spectacole fiind zidite. Şi la balcon s-au făcut modificări de-a lungul timpului pentru amenajarea unui aparat de video-proiecţie. Sala de spectacole a fost şi ea modificată, scaunele fiind ridicate, dând aspectul unui amfiteatru. De-a lungul vremii, Palatul a primit mai multe denumiri, în funcţie de regimurile politice care s-au perindat la conducerea ţării, de la denumirea iniţială de Teatrul Miner, trecând în 1948 la numele de Palat al Muncitorilor, prin anii ‘70 fiind numit Palatul Cultural Minerul. După 1990, nu a mai existat nici un interes al conducerii minei Lupeni, în posesia căreia se afla din 1948, de a-l mai îngriji. În anul 1999, a fost dat ca locaţie de întâlnire şi manifestare a disponibilizaţilor din minerit. În câţiva ani, întreaga clădire a ajuns într-o stare avansată de degradare. Aşa că lucrările de restaurare a Palatului erau aşteptate de multă vreme.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…