Lucrări pe râuri pentru eliminarea inundaţiilor
Cristina Ghenea
În trei localităţi din judeţ, mai precis în Ohaba-Ponor, în Boz şi în Stretea, malurile apelor vor fi supuse unor lucrări de consolidare, după ce, de ani de zile aceste zone sunt supuse pericolelor de inundaţie. Amplasamentele au fost deja predate constructorilor şi se estimează ca până la finalul anului 2012, lucrările să fie gata.
Lucrări mai mult decât necesare
Malurile pârâului Ohaba-Ponor, din satul hunedorean cu acelaşi nume, se află într-o stare avansată de eroziune, iar sătenii stau cu sufletul la gură de câte ori plouă, de teamă ca apa să nu îi inunde, cum s-a mai întâmplat şi în alte dăţi. Situaţia este similară şi în satul Boz, iar în Stretea, sat care aparţine de comuna Dobra, apa a săpat atât de mult unul dintre malurile Mureşului, încât există pericolul ca digul din apropiere să fie afectat. De aceea, Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara a considerat că este mai mult decât necesar ca aceste maluri să fie întărite.
Vor fi refăcuţi kilometri întregi de maluri
Potrivit directorului SGA Hunedoara, Grigorie Burjan, pe o suprafaţă de 1.200 de metri – în localitatea Stretea – malul stâng al Mureşului va fi refăcut cu anrocamente pe saltele de fascine. Asta înseamnă că fundul apei va fi acoperit de suluri de nuiele de salcie, peste care vor fi aşezate pietre de mari dimensiuni, care să susţină malul, inclusiv peste nivelul apei. Costul acestor lucrări este de 3,6 milioane lei.
La Boz, consolidarea malurilor se va face cu gabioane – un fel de cutii de oţel umplute cu piatră, care aşezate unele peste altele, formează un perete de sprijin. Aici este nevoie de o astfel de consolidare pe o suprafaţă de 4,5 kilometri, iar valoarea totală a acestui proiect este de 5,6 milioane de lei. De asemenea, pe o suprafaţă de 850 de metri, muncitorii au de făcut un canal de beton pe cursul pârâului Ohaba-Ponor, iar acesta costă în jur de patru milioane de lei.
Toate lucrările vor fi începute în zilele care urmează, având ca termen limită sfârşitul anului 2012, iar finanţarea acestora vine de la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Conducerea SGA Hunedoara speră ca în cursul acestui an, să mai fie începute lucrări de apărare a malurilor şi pe râul Galbena, între localităţile Densuş şi Haţeg.