Lucrările de reabilitare a incintelor II şi III s-au încheiat
Au mai rămas câteva zile până când Cetatea Deva îşi va deschide porţile pentru vizitatori. Lucrările de restaurare a incintelor II şi III ale fortăreţei au fost încheiate, fiind nevoie doar de câteva retuşuri pentru a putea fi pus punctul final. Ieri, primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, şi specialiştii care au pus în practică proiectul de restaurare a Cetăţii Deva au dezvăluit presei misterul care s-a ascuns în spatele celor trei ani de muncă a constructorilor.
Va găzdui evenimente culturale
Astfel, din 4 aprilie, partea monumentului care a fost restaurată, incintele II şi III, vor putea fi vizitate de turişti. Motiv pentru care, administraţia locală speră că monumentul istoric, emblemă a municipiului Deva, va fi un important generator de venituri la bugetul local, pregătind o strategie în acest sens. „Este un proiect foarte important care, după atâţia ani, era cazul măcar în parte să fie terminat. Sperăm să fie finalizată restaurarea întregii cetăţi, pentru că ştim câte fonduri s-au cheltuit de la bugetul local pentru aceste lucrări. Dar, e bine că s-a reuşit măcar atât, incintele II şi III au fost finalizate, motiv pentru care îi mulţumesc constructorului care a lucrat intens la acest proiect. Este un plus pentru cetăţenii Devei, este un simbol cu care ne mândrim. Cred că până la sfârşitul anului vom finaliza şi proiectul pe incinta I, iar atunci, într-adevăr, cetatea va fi un punct de atracţie şi un mare câştig pentru deveni. Ceea ce pot spune este că Agenţia de Dezvoltare Regională a apreciat pozitiv rezultatul lucrărilor, monumentul istoric urmând să fie trecut în broşurile agenţiei cu obiective turistice. Cetatea poate să aducă un profit financiar la bugetul local, dar poate fi şi un factor de dezvoltare economică şi culturală a municipiului. Pe viitor ne propunem să facem o agendă a evenimentelor culturale care se vor defăşura în incinta cetăţii, iar obiectivul meu este ca, după ce se va finaliza incinta I, «Opera Nights» să se ţină aici”, a afirmat Petru Mărginean. Acesta a mai adăugat că accesul turiştilor care vor urca pe traseul pietonal va fi gratuit, cel puţin până în vara acestui an. Petru Mărginean a mai afirmat că dacă anul trecut, Cetatea Deva a fost vizitată de aproximativ 130.000 de turişti, în condiţiile în care accesul în fortăreaţă a fost limitat la o zonă de belvedere, până la sfârşitul acestui an, speră ca numărul acestora să fie cel puţin dublu.
Mai multe trasee la dispoziţia turiştilor
Turiştii care vor dori să viziteze în următoarea perioadă Cetatea Deva vor avea la dispoziţie mai multe trasee, iar pe oricare dintre ele vor urca, vor putea străbate întreg perimetrul monumentului, fiind vorba de căi de acces comunicante. Varianta urcării Dealului Cetăţii cu telecabina rămâne valabilă, iar pentru doritorii de a vedea zidurile şerpuitoare ale fortăreţei de la poarta I până în incinta III, este recomandat traseul care începe din Parcul de la poalele Dealului Cetăţii. „Sunt mai multe trasee de vizitare a Cetăţii. Cu pornire pe jos de la poarta I şi urcare pe o scară cu peste 200 de trepte pe care se poate ajunge până la platforma şi camera artileriei din incinta III. Apoi, se poate veni în incinta II, de unde se pot vedea bastionul şi scara semicirculară. Pe un alt traseu se poate ajunge cu telecabina până la incinta III şi apoi se poate traversa spre incinta II”, a explicat Elena Stelczner, managerul proiectului din partea Primăriei Deva. Lucrările de reabilitare a cetăţii au fost executate de o societate specializată în restaurarea monumentelor istorice, având în palmares lucrări de reabilitare efectuate inclusiv la Mănăstirea Voroneţ. Potrivit lui Sorin Leţiu, şef de şantier din partea SC Euras SRL, primul pas a fost cercetarea arheologică, după care s-a trecut la refacerea zidurilor şi a obiectivelor, poarta I şi II, şi a încăperilor, precum, camera de artilerie. A urmat refacerea aleilor şi a drumurilor din interiorul cetăţii, acestea fiind principalele categorii de lucrări executate. În perioada următoare, autorităţile locale se pregătesc pentru începerea lucrărilor de restaurare a incintei I, aflată chiar în inima cetăţii. Motiv pentru care, Elena Stelczner, managerul de proiect, ne-a asigurat că acestea nu vor perturba şi nu vor afecta cu nimic partea restaurată a monumentului.
Proiect finanţat din fonduri europene
Contractul de finanţare pentru proiectul de „Reabilitarea zonei urbane „Dealul Cetăţii Deva”, a fost semnat în 2010 între municipiul Deva şi MDRAP, în calitate de Autoritate de Management pentru Regio – POR, ADR Vest. Contractul de executare a lucrărilor a fost atribuit, în urma licitaţiei, asocierii de firme SC Euras SRL, SC Creativ Grup SRL şi SC Rustic Construct SRL, prima dintre ele în calitate de antreprenor principal. Valoarea totală a proiectului a fost de 38.428.182 de lei, din care 21.965.880 de lei sunt obţinuţi printr-o finanţare nerambursabilă prin FEADR, 3.359.487 din bugetul naţional, restul de 516.844 lei, din bani de la bugetul local.
Tin sa -i precizez d-Lui primar Marginean ca cetatea Devei nu este a Lui si sa nu bage taxa de intrare pentru vizitare pe traseele de urcare la picior pt. ca tori devenii se vor revolta si va pierde tot ce a castigat d-Lui pana acum,increderea devenilor.
Acuma Deva este un oras in circuitul turistic si modern
Un proiect benefic pentru deva si deveni